..all about her preps to become a bride…

of theme colour June 24, 2010

Filed under: nikah,Wedding preps — nurathiah84 @ 9:53 AM
Sekarang, kalau terjah bridal boutique aja mesti diorang tanya, tema warna apa?
I guess, penting la kan dalam menentukan warna tema ini.
Kalau Pak Abu, die mesti nak tengok baju pengantin colour apa dulu sebab warna pelamin harus contra dengan warna baju. Saya setuju dengan ini.
Atau, pendapat ini salah?
Anyone?
Jadi, saya cuba untuk guna pakai tips ini.
Hari saya bertunang, saya mahu segalanya pink-white.
Segala shades of pink.
Saya mahu semuanya pink.
Sampai hantaran pun saya mahu white+pink juga.
Roses pun i beli warna cherry pink. Hehe.
Kalau yang kenal saya, dia pasti tahu betapa taksubnya saya dengan warna pink.
Huhu. Kerana itu, sejak awal lagi, saya mahu pink di hari tunang saya.
Tapi, untuk wedding day saya, saya akan cuba untuk tidak memakai pink lagi.
Walau dalam hati, saya suka amat dengan tema warna majlis nikah cik nadia bayu.
Ye, warna pink. merah jambu. Owh, manis.
Kerana kain nikah sudah dibeli sebagai salah satu hantaran hari tunang lalu, secara automatiknya, tema warna hari nikah mestilah ada unsur silver/gray.
Warna utama: mestilah gray.

Pilihan 1: white+plum+silver
Pilihan 2: white+silver+red

Pilihan 3: tiffany+purple+white+gray
Pilihan 4: hot pink+shades of pink+purple+silver/gray

Pilihan 5: white+pink+gray
See, sampai 5 pilihan ada. Nanti, hari nikah, mesti warna kucar-kacir.
Bermaksud, colourful. haha.
I can’t decide.
Mahu ada unsur purple.
Tapi, ada ke bunga warna purple selain orkid.
Mahu juga warna tiffany blue.
Unsur warna pink dan merah juga mahu.
See, i told u, warna tema mesti colourful.
Hahaha.
Pics credit to: The Perfect Palette

 

Crystal hand bouquet June 20, 2010

Filed under: D.I.Y,ideas,Wedding preps — nurathiah84 @ 5:54 PM
I’m thinking of to start my first DIY wedding project.
Apa dia?
Crystal hand bouquet
=))
Ini dari faradiba. Hebat bukan?

Nak tahu tak, start dari wedding Dato’ Siti lagi saya sudah berangan mahu crystal hand bouquet ini. Memang jatuh cinta pandang kali pertama la orang kata.

Lihat, lihat, menarik bukan?
Google for other images, ini berkenan di hati:

Source: Flowers Pic
Simpan buat rujukan di masa hadapan.
Huhu.
Harap berjaya untuk direalisasikan.
Heh.
 

Tentang kursus kahwin June 18, 2010

Filed under: Wedding preps — nurathiah84 @ 3:54 AM
Sijil Kursus Kahwin, penting kan untuk buat permohonan berkahwin?
*correct me if i’m wrong*
My plan is to attend pre-marital course ni di Putrajaya.
Sebabnya, sebulan sekali my other-half ada kursus di ilsas.
Sebab gatal nak pergi sama-sama, *hehe* kena pilih area yang berdekatan dengan ilsas.
Jadi, saya rasa Putrajaya adalah pilihan saya.
Been google-ing about kursus kahwin di Putrajaya, cuma berjumpa dengan dua tempat ini sahaja:
Kursus Pra-perkahwinan Al-Shahir, Presint16
Kursus Pra-perkahwinan P
– So far, good review from people yang dah attend kat tempat ni. Cuma, ada part yang mengantuk-mengantuk. Normal la kan, ceramah di siang hari. Ha-ha. –

Kursus Pra-perkahwinan, Presint 9
– Hasil carian di Google, tiada review. Masih baru lagi agaknya. –

Tapi, macam berminat pulak nak attend pre-marital course di sini:
Kursus Kahwin by Siarra & Dinderk

*Pic credit to: Diah*
Schedule untuk Day-1 and Day-2 pun dah diterangkan dalam web S&D.
Sebab tak pernah attend kursus kahwin, tak pasti tajuk-tajuk yang dibincangkan adalah sama dengan semua tempat.
Saya tak pasti.
Tapi, fee sama sahaja dengan semua tempat, RM80.
Saya mahukan ilmu/input yang best yang penting.
Dan keselesaan.
Bab makan tuh, tak apala, tak ambil pusing sangat.