..all about her preps to become a bride…

Idea untuk hantaran July 5, 2010

Filed under: hantaran,ideas — nurathiah84 @ 7:38 AM
Tengah dok mencari warna tema yang sesuai, termelencong pulak terjumpa hantaran nan indah ini:

Cantek aja bila hantaran diletakkan dalam transparent acrylic box tuh ya.
Nampak exclusive.
Saya suka idea ini!
Saya rasa, kita boleh tempah casing ni dekat kedai frame.
Tapi, tak pasti dengan harganya.
Have to scout around survey harga nampaknya.
HoHoHo
Gambar secara dekat:

Canteknya!!!
Nak macam ni.
Hahaha.
Berangan itu indah.
=))
 

Crystal hand bouquet June 20, 2010

Filed under: D.I.Y,ideas,Wedding preps — nurathiah84 @ 5:54 PM
I’m thinking of to start my first DIY wedding project.
Apa dia?
Crystal hand bouquet
=))
Ini dari faradiba. Hebat bukan?

Nak tahu tak, start dari wedding Dato’ Siti lagi saya sudah berangan mahu crystal hand bouquet ini. Memang jatuh cinta pandang kali pertama la orang kata.

Lihat, lihat, menarik bukan?
Google for other images, ini berkenan di hati:

Source: Flowers Pic
Simpan buat rujukan di masa hadapan.
Huhu.
Harap berjaya untuk direalisasikan.
Heh.
 

Ow, sugar, sugar. May 31, 2010

Filed under: D.I.Y,deco,ideas — nurathiah84 @ 12:50 PM
Ahaha. Tak tau title bersangkut-paut atau tidak. Ho ho ho. Nak merepek tentang deco, deco, deco. Tihihi. Blog walking dan terpaut pada ini:

Can be part of your deco untuk guest book table. Ferrero rochers pulak tuh. Guest mesti tertarik untuk mendekati meja guest book. Sesudah meninggalkan pesanan, boleh la ambil satu! Kalau i, i memang tak malu, i mintak dua nanti. Haha. Senang aja nak D.I.Y ini. Mari lihat close-up pictures.


Ok, dah tengok sepintas lalu, mesti rasa boleh D.I.Y sendiri kan. Hehee.
Proses penyediaan:



Pictures credit to: flora et cetera
 

Pulut Kuning VS Wedding Cake May 19, 2010

Filed under: ideas,pulut kuning — nurathiah84 @ 5:39 AM
Saya penggemar pulut kuning. Bukan senang nak jumpa sekarang pulut kuning di kenduri orang. Tapi, minggu lalu ada ke kenduri kawen jiran, dan sungguh teruja bila jumpa pulut kuning. Hehe. Dan teringin rasanya mahu pulut kuning buat santapan di malam nikah.

Alololo, comelnya ada burung-burung.
Dan, buat tetamu, boleh pack kecil-kecil sebagai doorgift. Senang, semua boleh rasa pulut kuning bersama rendang.

Boleh tak letak pulut kuning as hantaran? Tak pelik kan? Ke pelik? Huhu.
Atau, ada yang mahu pulut kuning di hari wedding?

Tepuk dada, tanya selera. Tihihi.

Source: Here
Eyh, I ni macam nak promote D’Flowers Cake pulak. Tak eyh. Saje terjumpa blog ni. Dan terpikat. Itu sahaja. =)
 

Ucapan buat pengantin May 15, 2010

Filed under: ideas — nurathiah84 @ 1:48 PM
…of having a vintage typewriter as an alternative to guest book.

Sesuai ke tak?
He-he.
Saya? Masih mahukan a normal guest book.
Saat ini la.
Mungkin akan berubah nanti.
Hu-hu.
 

Sesi jalan-jalan May 13, 2010

Filed under: deco,engagement,hantaran,ideas — nurathiah84 @ 3:53 PM
Lepas pulang dari fitting baju, terus menuju ke MidValley. Mencari-cari apa yang boleh dijadikan hantaran nanti. Kan hantaran i tak lengkap sepenuhnya lagi. Hehe. Jadi, jalan-jalan, jumpa ini:

Source: Mahnaz Food

Dates with mix nuts. Ada almond, ada walnut ada kacang apa tah lagi. Dah siap-siap pack in a clear container, tinggal letak ribbon aje. Price: RM24.00 per pack. I mintak kurang, tak dapat. Kedek betul. Ahaha. Bile selidik-selidik, tengok dari MahnazFood. Dekat aje kilang die. Di Shah Alam. Biasa juga tengok signboard MahnazFood ni di Shah Alam. Nanti nak pergi jengok lah kilang dia. Haa, engkau, nak beli 2 pack pon nak cari kat kilang. Haha. Mesti nanti, nafsu memuncak nak beli kacang lain pula. Pistachio owh pistachio. Jadi, i rasa nanti i nak pergi tengok Kilang Mahnaz Food ni. Kalau tak, kena beli di MidValley juga lah. Hehe.
Lepas habis ronda MV, i jalan pergi Jalan Tar pulak. Saja nak jejak Semua House. Huhu. Tak da apa pun beli di Semua House. Tengok dulang hantaran. Tapi tak jumpa yang memikat di hati. Rasa memang kena pergi tengok di Nilai juga. Lebih banyak pilihan. Jadi, ke Kedai Bunga Reben. Beli ribbon dan satin roses. Untuk apa? Haa, untuk doorgift nanti. Huhu. Price:
Organza Ribbon: RM1.50 per roll after discount
Satin roses: RM8 (100pcs) after discount

At first, nak beli ribbon di SSF. Yer, ribbon di SSF sangat murah compare to kedai Bunga Reben. Tapi, pilihan tak banyak di SSF. Mungkin kehabisan stok. Yela, ramai nak kawen bulan June agaknya. Teori sendiri. Tapi, ada jugak ribbon yang murah di Bunga Reben, jadi, pandai-pandai lah pilih antara kedai Bunga Reben atau di SSF. Tapi, pada pemerhatian saya, di SSF lagi murah ribbonya. Mesti pening ni… Haha.
Dan, seterusnya, jumpa ini juga:

Kipas bulu-bulu. Cantek woo. Seriously. Ada warna putih. Tapi, tak de yang display untuk di snap pic. Price: RM13.50 per pc. Murah woo! Hati-hati pilih. Bukak dulu plastiknya, sebab ada yang dah kuning-kuning. Tak tahu mengapa. Tumpahan apa pon tak pasti. Jadi, tilik dulu, dah puas hati, baru beli. Hehe.
Dan juga ini:

Jahit kat kain alas dulang, lari dari kebiasaan, alas dulang bermanik. Price: RM1.80 per pc.

 

Rubber Stamp May 11, 2010

Filed under: ideas — nurathiah84 @ 2:01 PM
Kadang, bila kita pergi wedding, kita dapat door gift berserta TQ Tag/Sticker. Ada yang print D.I.Y sendiri, ada yang order. Other alternative, boleh cuba rubber stamping. Cop cop cop, siap! Hehe. Macam Qis, die order di stationary shop.
Ada juga online shop yang buat benda ni. Nah, check it here:
Some of her design:

Senang, cop aje untukTQ Tag

Khat. Cantek.


Nice, eyh! Do check her site!
=)