..all about her preps to become a bride…

Favors: Cupcake April 23, 2010

Filed under: engagement,favors — nurathiah84 @ 3:00 PM
Phew, less than 2months to go before my E-day. Masih banyak yang belum settle. Checklist pon tak buat lagi ni. Haha. Tak tau macam mana la nak buat sticky post. Haha. Buta IT rupanya Cik Belle nieh. Haha.

Cuma mahu share tentang favors pada hari majlis nanti. Nothing extravaganza. Cuma order cupcake sahaja. InsyaAllah, will be something like this. Tak tau la sempat ke tak nak ikat ribbon macam ni. Huahuahua. Akan ku kerah semua cousin saya. Hohoho. Bersiap sedialah kamu wahai cousin kesayangan semua. Tihihi.


Sumber: Google

Al-kisahnya, saya berurusan dengan satu vendor ni. Memula servis sangat la bagus. Layan semua pertanyaan saya itu ini. Tibe-tibe makin slow dan slow dan terus senyap tanpa khabar berita. Setiap kali reply my emel, mesti mohon maaf sebab busy katanya. Saya faham dan beri masa untuk dia. Tapi, selepas dah 2 3 minggu menunggu dan terus menunggu, har*m J takde khabar berita. Senyap terus.

Sudahnya, saya beralih ke vendor lain pulak. Saya shortlisted kan 2 vendor pada asalnya. Mungkin vendor pertama rasakan masih terlalu awal untuk saya tempah, jadi die melengah-lengahkan masa. Bukan ape, setiap bulan saya dah ada plan apa yang perlu saya settle kan semua. Boleh rujuk pada entry ini tentang planning calendar saya. Jadi, ini bulan April, jadi saya harus settlekan untuk doorgift. Saya pon sebok jugak, but still manage to plan my time. We have 24 hours per day. Sila plan baik-baik.

Dan Alhadulillah, saya sangat berpuas hati dengan second vendor ini. Dan, saya sudah buat half payment kepada dia. Alhamdulillah, harganya pon lebih murah dari first vendor. Semua yang berlaku tentu ada hikmahnya, kan? Hehe. Dapat cupcake murah sikit dari yang 1st vendor. Dan vendor yang saya pilih ni pon, ada bakery sendiri kat UIA. So, i guess die ni full-time in baking, tak yang macam 1st vendor, mungkin hanya part-time dan sebok dengan perihal pejabat.

Don’t get me wrong here. Dua-dua vendor pon bagus dan beri harga yang murah. Less than RM2 complete with boxes. Yang second vendor siap kasi ribbon and TQ tag free lagi. So, I guess, berbaloi jugak la kan dapat berkerjasama dengan second vendor ni. Cuma mungkin bukan rezeki vendor pertama. =)

Kadang kita harus percaya pada gerak hati kan. Gerak hati saya memang kata go for ‘second vendor’, tapi saya masih berdegil nak pilih vendor yang pertama juga. Kan dah down sikit. Hehe. Nasib lah, cepat-cepat beralih. Kalau saya masih tunggu dan tunggu, tak tahulah apa nasib favor saya ni. Huhu. InsyaAllah, akan reveal siapa vendor saya selepas selesai majlis. Hihi. Tapi, kalau ada sesiapa masih mencari nak order cupcake untuk doorgift, boleh email saya untuk tanya quotation mereka. Hehe.

Advertisements
 

Swirly Lollipop April 20, 2010

Filed under: favors — nurathiah84 @ 4:55 PM
Jarang betul dapat update. Sebab, student kan, jadi sekarang ni, memang minggu busy. Minggu super busy. Minggu ni-lah nak buat test. Minggu ni-lah kene submit assignment. Minggu ni-lah nak prepare for final exam. Grr, takut. Doakan terbaik untuk saya. Tihihi. Sedikit update tentang diri saya dan minggu busy saya. Lupakannn… Heh.

************

Ini lagi menarik. Topic tentang lollipop. Heh. Selain dari chocolate dan gula-gula untuk dijadikan favor for children, mungkin ini boleh dijadikan pilihan. Boleh dapatkan semurah RM0.20 satu lollipop. Ini di kedai runcit area rumah saya la. Mungkin di Hypermarket boleh dapatkan lagi murah dari ini sebab beli dalam quantity yang banyak kan. Mungkin ada juga di kedai borong yang lebih murah. Survey, jangan tak survey. Tihihi.


Lollipop mungkin boleh dicucuk-cucuk dalam kotak berhias seperti di atas. Sila D.I.Y untuk kurangkan kos. Heh. Saya memang peminat crystal juntai-juntai itu.. kalaula saya ada budget untuk buat candy buffet, akan saya cari dan gantung crystal juntai-juntai itu. Menarik nya la, hai.


How to decor your favor-lollipop? Simple begini pon jadi. Sticker dan ribbon. Sweetness.


Atau, ribbon dan TQ tag. Sumbat-sumbat dalam balang kaca pon cantek juga. Dalam balang kaca tuh, letak batu ala crystal tuh. Kat SSF ada.

Dan ini, favourite saya. Uncang organza dan polka dot ribbon. Hehe. Comell!

Masalahnya, saya tak tau kat mana nak cari swirl lollipop besar macam di Famous Amos yang murah. Paling murah pernah jumpa di Ikano, RM2.50 satu. Rata-rata lollipop besar harga dari RM3- Rm3.90. Kalau beli banyak mungkin boleh dapat murah sikit yang di Ikano tu. Tapi, kalau dapat RM2 satu pon, saya kata masih mahal. Haha. Saya ni memangla nak yang murah aje. Hoho. Siapa tahu kedai borong mana yang jual lollipop besar yang harganya berpatutan? Ho-Ho. Terima kasih pada yang membantu.

 

Tq tag February 14, 2010

Filed under: cake,favors,ideas,real wedding — nurathiah84 @ 1:25 PM
Jalan-jalan lawat blog b2b semua.. then, one of b2b ni upload beberapa pictures from Amy‘s wedding. I tertarik dengan idea tq tag Amy. instead of tebuk lubang and ikat reben, amy buat macam ni.. menarik sangat!! shuke shuke.. ehee


Bekas favor pon sungguh comel.. =)

Owh, wow! Her wedding cake. Comeyyy!!

Pictures were taken from Simfoni Kehidupan Ku .*credit*

For more pictures, boleh view from her blog, Simfoni Kehidupan Ku.

p/s: dear, i cakap i nak curik satu je pic, tapi i curik dua. hehe. boleh eyh boleh eyh.. ngee. lawa la wedding cake amy.. hee
 

Mini Cakes : RM5 December 10, 2009

Filed under: cake,favors,ideas — nurathiah84 @ 4:53 AM

Ramai yang nak tau mane I jumpa mini cake serendah RM5. So this entry i nak share with u darls, pasal mini cake RM5 tu.. hihi

1) Eizureen Cupcakes

Image credit to Eizureen Cupcakes
Price: From RM5 to RM10

2) Seafrost Cupcakes

Image credit to Seafrost Cupcakes

Here goes the price list:

  • With buttercream frosting = RM5 each (minimum order 10 mini cakes)
  • With buttercream frosting topped with fondant deco = RM8 – RM10 each (minimum order 5 mini cakes)
  • With fondant frosting and deco = RM10 – RM15 (minimum order 5 mini cakes)

So far, ni je yang I jumpe mini cakes start from RM5. If anyone of you jumpe other website, do share here. =)

 

DIY project: Candybar Wrappers December 7, 2009

Filed under: D.I.Y,favors,ideas — nurathiah84 @ 5:22 PM
Thinking of giving chocolate bar to your guest? Here on how to personalize your chocolate wrappers. They even provide a free-printable-wrappers. Wee.

Step-by-Step:

1. Buy your favorite candy bars 2.6 oz. or 5 oz. (for this project you will need to select bars that come foil-wrapped with a removable paper label).

2. Carefully remove the paper labels from your candy bars. If stuck, use a dull instrument to gently loosen label.

3. Print the PDF files and cut around each one.

4. Select a decorative paper of your choosing.

5. Cut to size (6″ x 5.25″ for 2.6 oz bars and 6.75″ x 8.25″ for 5 oz bars). Wrap each candy bar, securing in back with glue or double-sided tape.

6. Adhere your decorative labels to the front of the candy bars and address them as you wish.
Source: Here

To download free-printable-wrappers, click here.

Tips: Kalau malas nak gunting-gunting, hantar saje untuk buat sticker. Senang, tempek aje terus. Hihi.


Images credit to Creature Comforts.

 

TQ tag November 30, 2009

Filed under: card,favors,ideas — nurathiah84 @ 5:01 PM
I found this dan terus jatuh chenta pandang kali pertama. Hihi.

Credit to the owner since i lupe mana i dapat this picture. hehe. Macam sweet je print photo as a thank you tag. Tapi, macam sedih je bile fikir, erm, mesti orang akan buang2 punya. Hehe. Tapi, serious, cantek dan classic in black+white photo.

 

Nikah favors November 19, 2009

Filed under: D.I.Y,favors,ideas — nurathiah84 @ 3:59 PM
Masih tentang doorgift. Kerana kawen dalam berbudget, seharusnya melakukan beberapa survey untuk mencari yang berbaloi.. Heh. Kerana percaya, budget doorgift untuk tetamu antara yang terbesar jugakla sebab nak kena sediakan untuk beratus-ratus orang sehingga beribu-ribu orang. Jadi, atas dasar itu, saya terpaksa mencari sesuatu yang within my budget. Heh.

Dan untuk hari nikah saya, saya memilih bekas kaca ini yang amat comel bila dihiaskan dengan manik ala kristal. Love..love..love. Harus menD.I.Y dan mula belajar dengan kakak-kakak SSF saya fikir. Harus gigih. Wah.


Source: d_decorribbons

Actual measurement masih tak tahu. Mesti mintak quotation bila sampai hari. Berangan nak letak tasbih yang ala crystal-look. Hiks. Yer, berangan itu indah. Heh. Warna bunga harus ikut warna tema nikah nanti. Tapi, warna merah will add meriah mood kan. Tapi, nikah harus intimate gitu. Hoho.

Dan, harap ada budget lebih untuk ini juga sebagai hadiah buat para tetamu. Tapi, saya fikir harga 1 pc surah Yassin tak mahal mana. Dan kalau ke Jakarta saya fikir tentu boleh dapat harga lebih murah dengan custom made lagik. Bole engrave nama lagi silap2. Heh. Simple jerk nak deco ala-ala macam ni pun senang aje rasanya. Heh, bercakap memang semuanya senang. Tunggula hari bila nak start buatnyer. Gigil kot.

Penggunaan ribbon sungguh boleh mencomelkan ia. Wah, tak sabarnya nak mengD.I.Y semua ini. Harap jangan jadi seperti hangat-hangat tahi ayam sudah. Ngee.