..all about her preps to become a bride…

Crystal hand bouquet June 20, 2010

Filed under: D.I.Y,ideas,Wedding preps — nurathiah84 @ 5:54 PM
I’m thinking of to start my first DIY wedding project.
Apa dia?
Crystal hand bouquet
=))
Ini dari faradiba. Hebat bukan?

Nak tahu tak, start dari wedding Dato’ Siti lagi saya sudah berangan mahu crystal hand bouquet ini. Memang jatuh cinta pandang kali pertama la orang kata.

Lihat, lihat, menarik bukan?
Google for other images, ini berkenan di hati:

Source: Flowers Pic
Simpan buat rujukan di masa hadapan.
Huhu.
Harap berjaya untuk direalisasikan.
Heh.
 

Ow, sugar, sugar. May 31, 2010

Filed under: D.I.Y,deco,ideas — nurathiah84 @ 12:50 PM
Ahaha. Tak tau title bersangkut-paut atau tidak. Ho ho ho. Nak merepek tentang deco, deco, deco. Tihihi. Blog walking dan terpaut pada ini:

Can be part of your deco untuk guest book table. Ferrero rochers pulak tuh. Guest mesti tertarik untuk mendekati meja guest book. Sesudah meninggalkan pesanan, boleh la ambil satu! Kalau i, i memang tak malu, i mintak dua nanti. Haha. Senang aja nak D.I.Y ini. Mari lihat close-up pictures.


Ok, dah tengok sepintas lalu, mesti rasa boleh D.I.Y sendiri kan. Hehee.
Proses penyediaan:



Pictures credit to: flora et cetera
 

Ganti kepada bunga segar March 30, 2010

Filed under: D.I.Y,engagement,hantaran — nurathiah84 @ 2:31 PM
Tak I nafikan penggunaan fresh flowers memang cantek untuk menghiasi dulang hantaran. Tapi, since I’m in Seremban, it’s quite difficult to bring back those flowers from Floriska Bangsar 3 days before the ceremony. Nak beli di tempat yang murah aje I ni. Haha. Nanti tiba hari yang dinanti, bunga dah layu sebelum berkembang. Harruu!

Jadi, I mengambil inisiatif untuk menggunakan bunga stokin as bunga dulang nanti. Some more, nak cut cost. Ha-ha. Ini adalah pengalaman pertama buat bunga stokin. Jadi, I tak tahu jadi ke tak nanti. Kalau tak jadi, harus pergi gegar kedai nyonya jual fresh flowers dan gubah malam sebelum majlis. Hurmm, sebenarnya nak elak dari banyak tangan masuk campur. Tihihi. Nanti, semua orang sebok nak buat hantaran guwe, dah jadi tak seragam nanti. Cheyh, kedepan sungguh berfikir. Heh.

So, research done. Dig into Youtube, and found this vid. Layannn:

Tengok vid tak berapa nak susah. Hoho. Harap menjadi lah nanti. Dan beberapa gambar diambil sebagai rujukan nanti. Huhu.

Kalau tak menjadi, harus ubah ke Plan B, iaitu penggunaan bunga kristal. Tengok memang mudah. Camtum kan aja kelopaknya. Tak tahu tahap kesukaran nya tahap mana. Hoho. Nanti cuba yer. =)

Sebenarnya, idea timbul apabila selak majalah pengantin edisi April 2010. Cun betul nampak. Hee. Ini, saya scan. Bunga dulang adalah dari penggunaan bunga stokin dan bunga kristal. Hee.

 

My TQ Tag February 5, 2010

Filed under: card,D.I.Y,engagement — nurathiah84 @ 2:12 PM

I menghabiskan masa I dengan mengdesignkan beberapa TQ tag. Bile jadi beberapa, I da pening nak pilih yang mana satu sebab semuanya I sayang kalau tak nak pakai nanti. Penat-penat design, alih-alih, tak mahu digunakan. Huhu. Sob3. Banyak lagi mende I nak kene belajar untuk set sizekan tag ni nanti, nak guna card nyer thickness macam mana, of budget lagi, either buat print sendiri lagi murah or hantar kedai lagi murah. Semuanya harus diambil kira. Heh. Sape nak save a copy, sila la.. I suka share dengan orang. Design yang tak seberapa pon. Hanya guna paint dan word. Yang sebetulnya, i google je. Heh. Lepas tuh rotate sane rotate sini, revert colour bagai, resize, dan macam lagi la. Lelah jugak la. Heh.


Design 1

Design 2

Design 3

Erm, I buat front and back view skali. Huhu. Lepas tuh, I da tak tahu nak choose yang mana satu. Hehehe. Nanti la, I dengar suara orang ramai. Haha. So, ya, sharing is caring. Sesape nak gune template ni, gunala. Resize ikut kehendak memasing. Dan tryla main2 dengan colour, font semua. Seronok, I tell U. hehe
 

Centerpiece murah lagi jimat January 26, 2010

Filed under: D.I.Y,deco,engagement,ideas — nurathiah84 @ 1:34 PM
Sedang mencari idea untuk centerpiece. Kot la nanti caterer hanya menyediakan meja dan kerusi without centerpiece. So, harusla DIY sendiri. Dan ini i jumpa semasa blogwalking. Very simple and murah. Guna aje clear glass, lilit2 glass dengan ribbon. Tadaaa. Selain daisy, tak tau bunga apa lagi sesuai untuk letak dalam gelas panjang ni yer? Huhu. Saya tak pasti adakah selamat untuk letakkan candle bersama candle holder atas meja santapan. Risau juga anak-anak kecil terbalikkan candle nie. =| Sape nak jawab kalau alas meja terbakar? Ho-ho.

 

Tentang photobooth January 1, 2010

Filed under: D.I.Y,ideas — nurathiah84 @ 5:43 PM
Idea untuk mengadakan photo booth di hari wedding timbul setelah beberapa blogger memperkenalkan idea ini di entry mereka. TQ to them. Such a cute idea eyh. Dan haruslah mencorak idea of how to decorate the booth and such. Idea untuk membuat photo collage sebagai backdrop timbul setelah nampak gambar ini hasil dari blogwalking. Ngee.

Source: From CS team

Simple saja. Tetamu tentu muak tengok pengantin sakan berposing dalam photo collage tuh. ehehe. Pedulik. Ini wedding saya. Ngee. If the photos are from lomo camera mesti lagi cantek. Photobooth boleh juga digabungkan dengan meja guestbook. Dan harus letak seorang photographer hanya untuk snap pic tetamu. Ehee. Letak tripod sudah. =) Jadi, tak perlula nak hire profesional photographer kot. Guna tripod, pasti gambar tak gegar punya. Hi-hi. Dalam kepala da nampak orang yang bakal dipertanggungjawabkan untuk ini, sia-siala kalau hantar belajar 3thn dalam bidang photography tapi tak mampu buat kerja sesenang ini. Hmmp.
 

Idea deco December 25, 2009

Filed under: D.I.Y,deco,ideas — nurathiah84 @ 3:13 PM

Candle as part of the decoration item. Cool jugak kan. Simple tapi menarik. Dan senang nak deco. Itu penting untuk saya yang nak DIY serba serbi. Hehe. Lilin putih dililit dengan ribbon ikut warna tema majlis. Sweet. Gambar di ambil dari facebook Syahrin Aziz. Mohon izin. Hihi.