..all about her preps to become a bride…

Apa ada di Ikea dan KK Home Deco? April 15, 2010

Filed under: bedroom,deco,ideas — nurathiah84 @ 5:22 PM
Last week, went to Ikea and KK Home Deco. Saje mencari barang-barang untuk hiasan bilik nanti. Survey suka-suka sahaja. Hehe.

Di Ikea…

Idea untuk gubahan bunga. Ha-ha. Tak gubah mana pon, letak-letak aja dah siap. White vase with white flowers. Nice eyh.

White frame. Price: RM29. Simple and nice. Survey lagi. Hee.

White frame. Simple lagi dari yang tadi dan murah lagi. Price: RM19.90.


Ahhh..white carpet. Measurement tak ingat. Next visit kena amek measurement. Price: RM99. In the list-to-buy. Hee. Tapi, mahu survey di Nilai pula nanti. Atau kedai carpet mana lagi yang murah? Hoh.

Side table punya lampu. Price: RM59. Erm,mahu survey lain. Bukan seperti lampu idaman. Kalau tak jumpa juga, ini letak dalam list juga. harapla jumpa lagi menarik dari ini. Ngee.


Comel giller. Suka. Dan sangat murah. Price: RM9.90. In the list. Hee.

**********

Di KK Home Deco, SACC

Love this. Price: RM19.90. Ada bling-bling yaw aw aw. Heh.


Candle holder. Price: RM13.90. Untuk meja beradap pon lawa juge. =)

Ini cuma selingan. Mencari sesuatu untuk add on deco di mini pelamin. Price: RM59.90. Risau, if beli dah tak guna memang la membazir. Nak sewa kat mana nieh?

So, itu sahaja items yang menarik mata untuk dicuci. Hihi. Selamat berbelanja untuk bilik anda semua! Hihi.

 

Bedroom deco April 11, 2010

Filed under: bedroom,deco,Tips — nurathiah84 @ 9:36 AM
Hye, I’m back! Been busy with assignments, tests and marking quizzes para student. Bleargh. Lupakan minggu busy saya ini. Topic yang boring. Hehe.

Since, I’ve got my dream bedroom set, so apalagi, mestilah berangan how to decorate the room nanti. Hihihi. Browse thru the internet, and collect some pictures untuk rujukan. Hee.

My bedroom set is white in colour. I cuma mahu deco dengan sesimple yang mungkin. Tapi!! haruslah nampak sweet yer. Tihihi.

Dan jalan-jalan bloghopping, jumpa tips ini. Share dengan semua orang. Hee.

Tips:


Suka nak share tips ni taken from here.

  1. Pilih katil yang simple (tiada tiang-tiang dan penghalang di bahagian kaki)
  2. Pilih cadar dan duvet berwarna putih atau krim (sebaik-baiknya 100 % cotton). Utamakan keselesaan semasa membuat pilihan kerana anda tidak mahu melalui malam pertama yang menyeksakan.
  3. Anda perlukan 4 biji bantal (2 bantal dengan warna yang sama dengan cadar, mananakala 2 lagi bantal dengan sarung berwarna kontras) *Peringatan:Selepas kahwin, anda tidak perlu lagi bantal guling.
  4. Cat dinding mengikut warna kesukaan anda, tetapi pastikan ia sesuai dengan warna duvet yang anda beli dan mempunyai unsur lembut (tidak terlalu terang atau gelap).
  5. Gantungkan satu frame gambar di dinding atas kepala katil. Untuk design ini, kita tidak letakkan gambar potret, tetapi kita pilih gambar yang mempunyai unsur ketenangan dan romantis. (Contoh seperti bunga atau corak abstrak berbentuk love dll.)
  6. Letakkan 2 meja kecil di kedua-dua bahagian sisi katil. Hiaskan meja tersebut dengan bunga segar yang diletakkan di dalam pasu kaca. (Anda juga boleh gunakan bunga palsu yang kelihatan seakan-akan bunga segar. Letakkannya dalam pasu yang lutsinar dan berisi air supaya ia nampak lebih “real”) Selain bunga, anda boleh hiaskan ia dengan potpuri, lilin wangi atau teddy bear.
  7. Pencahayaan juga penting. Gunakan lampu meja atau lampu katil yang bercahaya kuning dan boleh dimalapkan untuk memberikan efek ekslusif dan romantis.

Untuk side table, mungkin I akan letak table lamp dan frame sahaja. Mungkin juga sesuai digandingkan table lamp dan fresh flowers. Tapi, rasanya tidak sesuai andainya penggunaan vase lebih tinggi dari table lamp kan? Refer to pic. Nampak sedikit semak disitu.

I heart the curtain. Single layer, plain. Simple. Menenangkan mata. Hee.

Source: The Pink Stilettos

Nice isn’t it? The curtain, single layer juga. Simple, suitable for E-day. Owh, of wall deco maybe nak letak frame besar juga. We’ll see how nanti. Time kawen nanti boleh la letak hiasan bunga kat wall macam bilik fathiyah n pinkstiletto, kan? =) so that, your wall tak akan kosong. kosong is boring juga kadang. Hee.

Source: Fathiyah


Source: Nadia Bayu

Dan, kerana terpikat pada bilik pengantin Nadia Bayu, terus hati meronta nak beli bedroom set warna putih. HuehueHue. Dan, ya, saya mahu karpet putih itu juga sebagai part of my bedroom deco. Hee.

Next entry akan diusahakan dengan menepek gambar hasil jalan-jalan di Ikea dan KK Home Deco sempena misi jelajah mencari accessories deco untuk bilik yer. Laptop infected by virus, so p hantar service. Hopefully, semua files boleh recover. Sobs.

 

Ke Famista Trading April 2, 2010

Filed under: bedroom,engagement — nurathiah84 @ 5:19 PM
Lepas baca entry NahWaL, episod Famista Trading, terus hati meronta-ronta mahu terjah ke sana. Sebenarnya, memang udah lama niat ke Famista, cuma bile memikirkan tentang kos pengangkutan, hati sedikit berat. Jadi, survey sahaja di Seremban. Keluar masuk kedai, keluar masuk kedai, tengok-tengok aja. Hati tak terbuka. So, still pending.. Hee.

Belek-belek majalah Pengantin, dah mula hati berkenan pada bedroom set warna putih ditawarkan oleh Famista Trading dengan harga sungguh la murah..! Percuma tilam katanya. Terus tunjuk pada mama. Dan mama pun sama teruja mahu terjah. Pancing mengena. Tihihi.

Jadi, hari ini, kami ke Klang menerjah Famista Trading. Sesat-sesat tak nampak mana Famista Trading. Hehe. Jadi bermula la sesi melihat-lihat bedroom set. Banyak juga display set. Lihat dari katalog pun sangat best. So, we told our budget dan die tunjuk ini, ini, ini …

Dan menjadi saya yang sedikit cerewet, saya mahu katil yang begini tapi almari tak suka la set ini. Mintak nak tukar dengan set yang lain. Nasib die mahu melayan kerenah saya. Siap mahu design sendiri ukiran pada pintu wardrobe. Over tau I ni! Mahu begini begini, begitu begitu. Ok, nasib En.Abbas mahu melayan kerenah saya. Hehe.

Dan, apa yang dipaparkan pada majalah pengantin, itulah harganya. Sedikit pon tidak dinaikkan. Dan benar, percuma tilam yang berharga almost 1k. Percuma bantal lagi. 3 biji tau percuma. Lagi, diberi percuma side table. Humaihaih, tanpa tambah apa-apa, banyaknya barang percuma! Suka amat!!

Dan paling suka, bila tanya kos pengangkutan ke Seremban berapa. Dijawabnya RM80. Oh my, sungguh tak sangka diberi dengan harga itu! So, alert wahai B2B di Seremban. Tak mahal pon transportation charge nya! Hehe. Nak bawak pelamin pon orang charge RM200. Ada je yang charge sampai RM600 hanya untuk kos pengangkutan pelamin. Gilo!

Dan, mama cuba mintak kurangkan kos pengangkutan, mintak genapkan kepada RM50. Dan En. Abbas setuju! Sungguh la I rasa berbaloi-baloi beli di Famista. Huehuehue. Sorry Nahwal, I quote your name. Hehe. No wonder macam-macam I dapat. Haha. Tapi, I tak beli katil macam nahwal, that 4-poster bed. Bilik i sekankang kera aje, kang ada yang tersepit di laluan. Huehuehue. Tak, I tak beli macam di bawah. Tak surprise la kan. Heh. Gambar sebagai hiasan semata.


Sumber: Google Image