..all about her preps to become a bride…

Memburu hantaran lagi May 14, 2010

Filed under: engagement,hantaran — nurathiah84 @ 3:20 PM
Hari ni pergi hunting hantaran item lagi. Penat. Huhu. Bersama mama tercinta, pusing shah alam aja. Misi adalah untuk mencari cincin, sampin dan dulang hantaran. Apa yang dapat sesi pusing shah alam? Hehe.
Cincin, checked!

Hehe. Macam klaka kan cincin untuk lelaki letak dalam ni. Haruslah, pergi cari bekas cincin lain pula nanti. Huhu. Di shah alam, memang punya kedai favorite parents, so pergi situ ajela survey. Last month dah ajak bf pilih design mana yang berkenan di hati, banyak pilihan kat sini, dan cantik-cantik juga..
Memula, i macam terkejut jugak, bila my mom cakap, tunang kasi cincin. i macam, eyh, ye ke.. kenapa kawan lain tak de kasi pon. uhuhu. tapi, ikut kan ajela.. maybe dah adat belah kelantan/terengganu kasi cincin untuk lelaki. Ye, I orang pantai timur. Hee. Ikut kan ajala. Bila pergi with my mom, sesi tawar menawar memang hebat. Die tawar bisa dapat kurang gila-gila punya. Hee. Ditambah pula dengan ‘kecek klate’, terus dapat harga adik-beradik. Ahaha.
Apa isi dalam? We wait until the day ok. Saya ke Habib, ke Wah Chan, ke Tomei, dan macam lagi, kedai emas klate jugak design-nye yang menarik di hati. Hehe. So, yeah, i love cincin itu. =) Kita tunggu photog capture the ring ya! Huhu
Sampin, checked!

Next, sesi mencari sampin pula. Memang mencari sampin tenun terengganu bunga penuh. Taknak songket pakistan or songket india. Nak terengganu punya jugak! Huhu. Satu hal pula la kan nak balik terengganu semata nak cari sampin sehelai. Hihi. Jadi, jenuh la pusing shah alam. Dari PKNS ke SACC. Ada yang berkenan, tapi harga pulak humaihaih. Tak mampu guwe. Sampai 8-9 ratus sehelai. Even 2ribu pon ada di PKNS sana. Cantek sangat. Sangat-sangat cantek. I sukeeeee. Yerla, 2 ribu. Uhuk. Tapi, macam membazir pula sebab hanya nak pakai pada hari Nikah. Hee. Chey, sebenarnya ai tak mampu nak beli sampin beribu. hee. Bila ada yang berkenan, warna di cari pula takde. Remember, i beli kain nikah di Jakel warna silver macam tuh.. so, i have to find matching sampin. Last resort, kalau tak ada, memang kena redha mintak tolong auntie belikan di Terengganu/Kelate sana.
Akhirnya, pasrah. Meneruskan misi ke kedai sutera batik sebab my mom nak beli baju pulak. Yer, my mom nak cari baju baru katanya untuk dipakai pada hari tunang ai nanti. huhu. since i tau kedai batik di seksyen 9 selalu ada sale, i terus shoot pergi sana. nasib ada yang berkenan. hehe. my mom tak nak kalah, nak berlabuci jugak. haish, harap ai lebih glamer dari my mom. uhuhu. sambil my mom pusing-pusing tengok baju, tengok kain batik sutera, i jalan-jalan sampai hujung kedai. tanpa malu, i masuh ruang rehat pekerja ke hapa. haha. sebab i nampak banyaknyer songket terengganu!! i terus belek-belek buat seperti kedai ai yang punya. haha.
dan berjumpa yang berkenan. dan terus amek, letak kat cashier. tunjuk kat my mom, dan tunjuk muka suruh die nego. haha. once again, sebab ‘kecek klate’ punya pasal.. haa kau, harga dah pass pun (harga mati), i bisa dapat murah lagi. i rasa sangat berbaloi-baloi sebab jauh lebih murah dari PKNS dan SACC. harga display sama aja dengan semua tempat. cuma kat sini, i bisa dapat harga runtuh la orang kata. kat sacc pon, die cuma kurangkan rm30 aje. hampeh. di pkns, dapatlah kurang sampai rm50, tapi colour pulak tak ada yang berkenan.
so, orang shah alam, boleh la datang jengok kedai batik hungga ni. lokasi, seksyen 9, sebelah restoren cili merah. tatau jugak, memang tak tau nak kata la. hehe.
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s