..all about her preps to become a bride…

Debaran baju tunang-ku March 24, 2010

Filed under: engagement,outfit — nurathiah84 @ 12:23 PM

Hari Isnin yang lepas, I p discuss pasal baju tunang I. Nak tau which tailor I go? Hehe. Boleh tak I nak cakap rahsia? Kite rahsia-rahsia dulu la eyh. Ha ha, jahat eyh I. Ada yang beremail dengan I, then mereka-mereka ini tahu dengan siapa I buat baju. Harap takde yang bocorkan siapa kah tailor baju I. Haha.

Mesti korang nak tau design nyer macam mana kan? Simple aje. Takde ape yang extravaganza pon. Biasa sangat.. Well, I ada snap sketching dress tuh, tapi, kalau i letak nanti tak surprise la kan? Haha. Lagi skali, I ni jahat eyh? Haha. Okla, Okla, kite main guessing-guessing nak? Haha.

Basically, baju I campuran design-design baju di bawah ini:



Tihihi. Die sketch 2 design baju, tapi hati i lebih kepada 1st design. Seriously, 80% like what i imagine how i want my E-dress would be. I bring those design yang i suke, tunjuk kat die, then die lukis-lukis, discuss ini itu, potong itu ini, then taraa.. i cakap i nak yang 1st sketch. Sebab 2nd dress tuh, designnye gune puff sleeve, no, tak sesuai dgn i, sebab nampak i temokk. haha. i tau tgh in, tapi dengan i memang tak kene betul design tuh. Orang lain pakai nampak cantek je.. So, u kene tau what’s best for u. Tak semestinya cantek pada orang, cantek juga pada kita. Hehe. Tepuk dada tanya selera. Hihi.

Dan Alhamdulillah, semuanya termasuk workmanship dan beading die quote RMxxx. Takde ribu-ribu punya. Haha. Somemore, i pujuk-pujuk dapat discount dan potong almost RMxxx. Haha. I suruh die beli kain sekali, so 5m chiffon+4m lining, still total is RMxxx.

Ok, tang kain bajunya nanti, i manage to grab something like kain unaisah tuh. die tunjuk 2 design kain, seriously, 2-2 pon cantek. Tapi, hati i kuat kata, please,amek kain macam unaisah tuh. So i cakap, i nak macam ni, kain macam ni. Haha. Oh my, seriously, sangat flowy. I siap berangan, time turun tangga, mesti kain cantek beralun. Haha. Berangan mode ON ya. Haha.

My 1st fitting would be somewhere in May. Berdebar sangat. Takpela, i percaya pada die, harap die dapat buat yang terbaik untuk baju i. Sangat-sangat berdebar. Sigh. Now, i faham macam mana perasaan kalian bila hantar kain pada mereka yang dipertanggungjawabkan untuk meghasilkan baju kita. Gulp.

Some tips to share:

1) Sila bawa apa sahaja design yang u suka. Tunjuk pada mereka. At least, they know what’s in ur mind. Design yang gi mana yang kamu mahu. Sometimes, kita tak tahu ape term yang diguna pakai dalam fashion line, jadi inilah masa nya, u tunjuk dan cakap, i nak kain yang macam ni, i nak leher yang macam ni, yada..yada.. Print atau gunting atau bawa saja ur wedding journal. Please show to them. Jangan datang, serah bualat-bulat pada mereka. This is your DAY!, bukan mereka!

2) At least, before tuh, sketch ur dream baju. Lukis je walau tak cantek. Haha. Sekurang-kurangnya, u tahu apa u nak untuk dress u nanti. Jangan takut kalau design tuh tak sesuai untuk u ke ape. Nanti dah sampai still u boleh discuss, kann.. Psst, tak perlu tunjuk design yang u lukis tuh, cuma tunjuk apa contoh gambar yang u maksudkan. Hehe.

3) Mereka tentu akan tanya berapa budget u. Please, please, please, jangan cakap budget u yang sebenar. Bagitau budget u yang serendah mungkin. Mungkin boleh cakap, between this to this. Sebab, they tend to naikkan sedikit harga dari berapa yang u quote tuh. Hehe. Jangan lupa, mintak kurang lagi. Ha-ha. Dia akan kurangkan. Percayalah. Ha-ha. Sila buat muka kesian, tersandar kat kerusi ke hapa. Berlakon la sikit. Ha-ha. Mereka tetap akan buat baju kita, rugilah kalau die tak nak amek tempahan kita, betul tak? Dah rugi seorang customer. Huhu.

4) Kalau korang nak mereka belikan kain untuk kita, please survey dulu harga kain tuh kat kedai kain, sebab takut mereka charge lebih. Mereka sebenarnya boleh dapat harga murah lagi dari kita. Jadi, bila die quote harga kain, at least korang tau betul ke tak harga yang diberi. Kalau diorang quote harga lebih tinggi, nego please. Kalau die taknak kurang jgk harga kain tuh, u boleh pergi beli sendiri je kan. Hehe. Jadi, jangan tertipu dengan harga kain ye dari mereka! =)

5) Jangan takut untuk berkata tidak pada design yang u tak suke. Jangan takut untuk berkata, saya tak nak yang macam ni. Saya nak yang macam ni. Remember, it is your baju, bukan mereka!

5) Sebelum beredar, tanya bila 1st fitting, payment nye nanti macam mana. Jangan lupa amek resit once da bayar deposit yer. =) Selepasnya, keluar rumah, bertawakkal lah yer perihal baju tuh nanti. Ha-ha. Cuak, cuak.

I rasa ni je kot tips yang I dapat kongsi. Kalau ada lagi, nanti i bitau lagi yer. Hihi.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s