..all about her preps to become a bride…

Transparent Canopy March 31, 2010

Filed under: canopy — nurathiah84 @ 4:01 PM
Dambakan ini di hari nikah atau resepsi anda?


Picture credit to: NSJ Event

You can get this transparent canopy from Accer Event dengan harga cuma RM450. Whee!!! Contact Accer Event – sesiapa jua mampu, kata tag line nyer lah. Hehe.

Malam nikah nanti I berangan nak ada canopy macam ni. Haha. Harap lah parents agree. Heh. Berangan lah kamu selagi boleh yer. Ngee.

 

Episod terjah bridal house di Senawang

Filed under: pelamin — nurathiah84 @ 11:09 AM
Ini pengalaman saya melawat bridal di area rumah saya. Overall, PR sangat bagus. Rata-rata sanggup ikut apa I nak. Dan quote harga yang agak reasonable for mini dais. Bridal di area senawang, N9. Dan ini saya ambil sebagai rujukan sebagai mini pelamin yang saya mahu. Cukup tabir belakang, pomander flower yang besar di kiri dan kanan, stage, dan kerusi berdua itu.


Credit to: Zalfie Zainal Creation

1) Shazie Collection

Butik lawa. PR bagus. Terus tunjukkan semua album yang berkenaan. Makeup okla.. Guna kryolan dan Mac. If nak trial make-up die charge RM150. Make-up rate tak ingat la berapa RM. Hehe.

Pakej untuk perkahwinan dari RM1200 – 2700++. Barang pon banyak. They can cater what we want. They do have pelamin panel tu. Baru katanya. Baru sekali guna. Haha. Takde gambar nak tengok. Dalam album banyak pelamin yang lama-lama. Yang kerawang bagai dan kain leret-leret. Eww, not to my liking. Haha.

Untuk pelamin mini, price starts from RM350. This want of course la yang tak de panel. Tanpa kerusi. Kain leret-leret ke kiri ke kanan tuh. Kalau mahu mini pelamin yang punya kerusi, they charge me RM700. Seperti pelamin Zalfie Zainal, RM700. Boleh diberi kepercayaan untuk mendeco pelamin.

Baju pengantin banyak pilihan. Tapi semuanya jenis yang ala kebaya la kan. Macam baju pengantin kat butik-butik lain. Kalau sewa baju sahaja dalam RM850 untuk french lace. Kalau songket cuma RM500. Kalau buat baru tambah lagi RM500 for both french lace and songket.

2) Andaman Pesona Anggun (Kak Ani)

Butik biasa aja. PR bagus. Siap offer nak buat pelamin dalam majalah Ratu Sehari. Pelamin dari Precious Moments Collection, die quote for only RM400. Nak kerusi bagai, no additional charge. Pelamin mini = RM400. So, pelamin dari Zalfie Zainal di atas pon, masih RM400. Tak lokek untuk berkongsi idea dan menerima apa sahaja dari idea saya. Which is bagus. Hehe.

Pelamin panel tak de tak silap. Masih banyak yang kerawang-kerawang. Kerusi gedabak ala Mawi-Ekin tak de. Pilihan kerusi tak berapa banyak. Tak tahu sama ada sanggup invest untuk beli kerusi yang I nak ke tak. Huhu. But, still ada kerusi 2 seater yang okkk laa.. Nak demand tinggi pon tak boleh. RM400 je kan. Heh.

3) Ruzsha Bridal

Butik ok. PR pon bagus. Entertain saya dengan baik sekali. Siap tarikkan kerusi untuk saya. Dan terus show pelamin mini terbaru katanya.. Haha. Which is not to my liking. I tunjuk pic yang I bawak. Boleh buat, dalam RM350 to RM400. Ok, suka.

Banyak pilihan kerusi jenis 2 seater. I suke. Siap offer kerusi baru warna putih kalau i nak. Wahaha. On the way, katanya. And then, i tanya, pernah tak gubah bunga jenis bulat-bulat macam ni (as in the picture above). Dia kata ada, tapi gambar tak cuci la. Dalam laptop. Laptop tak bawak. Ok, fine….. Next time datang appointment, boleh tunjuk. WTH. Haha. So far, I suka butik ni dari yang sebelumnya. Sebab boleh sediakan apa yang I nak. Itu penting. Huhu. Maybe akan buat 2nd appointment dengan yang ini. Heret mak sekali. Heh.

4) Azue Bridal

Butik sangat cantek. Pelamin biasa-biasa aja. Price agak mahal. Maybe sebab biasa masuk majalah pengantin kan. Hehe. Makeup sangat cantek. Dalam gambar memang lawa-lawa. RM450 kalau nak makeup sahaja. Kalau i tau, i amek di sini aje. Heh. Itulah, tak survey lagi. Tapi, takpela jugak, sebab date I dah fully booked. Ahaha. Laku betul Azue Bridal ni. Hehe. Baju cantek. Tapi banyak jugak yang torn. Hihi. I belek satu-satu ok. Dari kain, ke manik-manik I belek. Dah terkeluar benang la, dah koyak sikit-sikit la, manik ada yang jarang la. Hehehe. Tapi, semuanya banyak yang design ala kebaya tuh la. Macam biasa pengantin-pengantin pakai. Takde yang jenis ala Man Kajang. Assistant tak berpengalaman sangat. Bila tanya, semua kata tak pasti la, tak tahu la. WTH. Asek nak call boss je. Tengah tanya-tanya pon dok tekan hp nak call boss. Sampai I cakap, takpe, takpe, saya datang nak tengok-tengok aje. Hihi. Nak quote harga pelamin pon tak berani. Huhu.

5) Dina Collections

Bagus PR nya. Senyum sebelum buka pintu lagi. Huhu. Tapi, satu habuk pon tak tahu. Tentang makeup aje tau. RM600. Tak de la cantek mana pon. Dok canang la makeup kami standard make-up artist. Fine,fine. Ahaha. Pelamin dari RM1500 – RM10000. Bila tunjuk contoh pelamin, gambar nya rata-rata diciplak dari internet. WTH! Dari Zalfie Zainal la, Wedding Galore la, banyak la lagi.. Memang biasa dah tengok-tengok pelamin dari mereka. Tak de pelamin buatan sendiri ke hape. WTH. Baju pon tak banyak.. Tapi lawa-lawa la baju-bajunya. Butik ni sekali dengan butik perkahwinan dan butik jual baju. WTH lagi. Mula-mula masuk, I confuse kejap. Ni kedai baju ke bridal house. Ahaha. Dari luaran lawa betul kedainya. Huhu. No-no untuk saya butik ini. Hehe.

6) Citra Classic Bridal

PR bagus. Zety yang peramah. Hihi. Kerusi pelamin 2 seater banyak pilihan. Punya juga pelamin berpanel tuh. Boleh buat juga bunga bula-bulat tuh. Bila tunjuk gambar seperti di atas, die quote RM500. Dalam album, pelamin biasa-biasa aja la. Kerawang macam tuh la. Haha. Tapi, memang ada pelamin panel. Dekat showroom die, die tunjuk. Hehe. Dan die pun tahu yang bunga bulat-bulat ini adalah tengah in sekarang. Ok, at least die tahu perkembangan dunia pelamin. Haha. 2nd appointment to follow.

So, overall, i terjah sana sini, semuanya i tak yakin untuk hire mereka. Haha. Tapi, memandangkan harga yang murah, dan at least they can cater what i need and want, boleh la dipertimbangkan. Haha. Tunang je pon kan.. Tak perlu la nak jadi bridezilla lagi. Huhu.

Tetiba rasa I nak bukak butik perkahwinan plak kat Senawang ni. Mimpi ajela. Nak buat bunga stokin pon terkial-kial. Heh.
 

Ganti kepada bunga segar March 30, 2010

Filed under: D.I.Y,engagement,hantaran — nurathiah84 @ 2:31 PM
Tak I nafikan penggunaan fresh flowers memang cantek untuk menghiasi dulang hantaran. Tapi, since I’m in Seremban, it’s quite difficult to bring back those flowers from Floriska Bangsar 3 days before the ceremony. Nak beli di tempat yang murah aje I ni. Haha. Nanti tiba hari yang dinanti, bunga dah layu sebelum berkembang. Harruu!

Jadi, I mengambil inisiatif untuk menggunakan bunga stokin as bunga dulang nanti. Some more, nak cut cost. Ha-ha. Ini adalah pengalaman pertama buat bunga stokin. Jadi, I tak tahu jadi ke tak nanti. Kalau tak jadi, harus pergi gegar kedai nyonya jual fresh flowers dan gubah malam sebelum majlis. Hurmm, sebenarnya nak elak dari banyak tangan masuk campur. Tihihi. Nanti, semua orang sebok nak buat hantaran guwe, dah jadi tak seragam nanti. Cheyh, kedepan sungguh berfikir. Heh.

So, research done. Dig into Youtube, and found this vid. Layannn:

Tengok vid tak berapa nak susah. Hoho. Harap menjadi lah nanti. Dan beberapa gambar diambil sebagai rujukan nanti. Huhu.

Kalau tak menjadi, harus ubah ke Plan B, iaitu penggunaan bunga kristal. Tengok memang mudah. Camtum kan aja kelopaknya. Tak tahu tahap kesukaran nya tahap mana. Hoho. Nanti cuba yer. =)

Sebenarnya, idea timbul apabila selak majalah pengantin edisi April 2010. Cun betul nampak. Hee. Ini, saya scan. Bunga dulang adalah dari penggunaan bunga stokin dan bunga kristal. Hee.

 

Pelamin bertunang Dr.SMS March 29, 2010

Filed under: pelamin — nurathiah84 @ 5:41 AM

I email D*ranta Aven*e tanya berapa pelamin macam ni.
Nak tau berapa die quote?
RM2000.
Gile. I tak mampu untuk bazirkan duit I semata untuk pelamin tunang macam ni.
Bisa cari lain lagi.
Sungguh la.. harga tak masuk akal. Ha-ha.
Tanpa panel, cecah sampai RM2000?
Gella!

 

Who to invite? March 28, 2010

Filed under: random — nurathiah84 @ 3:23 PM
Deciding on the guest list is tricky. Especially yang kene limitkan number of guest to the wedding. Flipping through my magazine, i found this formula. Try this formula for anyone that you’re not certain about. Maybe might help you. To invite or not, to invite or not.. Nah, here..i would like to share this formula with you:


*click for larger image*
Source: UK Brides magazine (July/August 2009)

P/s: Anyone nak recommend vendor for cupcake tak? Bercadang untuk memberi cupcake sebagai hadiah pintu. Hehe. Thanks.
 

Photographer: Deposit paid! March 25, 2010

Filed under: photographer — nurathiah84 @ 2:57 PM
Hari tuh kan I pening perihal jurugambar kan. I took almost more than a week emel sana sini tanya pakej sana sini. Ada yang baik hati respond cepat, ada jugak yang tak respond langsung. Ada jugak yang berbahasa dengan client tak dijaga. I pangkah terus. Nak eliminate bukan senang. Actually ada dua yang di shorlisted kan. Tapi.. nanti kite sambung yer. Heh. Dan akhirnya, saya bertemu juga dengan pilihan hati.

Saya tak tahu menilai gambar itu cantik atau tidak. Dari mata saya, as long as mereka tak buat major editting, sampai kadang2 garisan hidung pon hilang, itu i kate, nah..ini too much editting. Tak cantek! Orang tau ini editting! Nampak flawless wajah, itu i kata cantek! Sebab, bukankah editting seharusnya meng-enhance the photo. Bukan kasi muka kita nampak macam alien. Macam contoh i cakapla, hilang garisan hidung. Hilang garisan tulang pipi. Owh, itu alien sungguh. Jadi, inilah sebabnya, I pilih mereka. Hihi. Soft je editting. Asal tak nampak muka kite menggerutu sudah. Haha.




Semuanya dari PhotoFr3ak!!!!!

Kali ni I baik hati bagitahu siapa sebab entry tailor mana i buat baju tuh i dah rahsiakan, jadi ni I tak main dah teke-teke. Hihihi. Kadang hati macam, ala,kesiannye korang nak tau..Nak kene bagitaula.. Tapi takut dan segan amat. Hihi. Seorang yang biasa aja. =) Bukan Rizman Ruzaini pon. Ok.Cut.

They offer me sungguh la dengan harga yang MasyaAllah, sungguh mampu milik.
Apa yang I dapat?
Nah, here:

1 Sticky album yang dibalut dengan mokeup luar bersaiz 13×13 inci

110 keping gambar saiz 4R

3 keping gambar saiz 8RW

1 salinan DVD mengandungi semua gambar foto asal


Ops, diorang pon ada custom album jugak. Cuma as for now, I amek sticky ajela dulu. Later, if I want to upgrade, then bisa aja kata mereka. hehe. Budget kene finalise balik since my partner nak gifts sebanyak 9 dulang. Hehe

Lagi, lagi, what they offer?

A free outdoor!!!!

WHEEEEE!!!! Jumping*Jumping
Ha-ha.

Semuanya, including outstation charges cuma RMxxx.
Serious, harga sangat best.

Sampai I emel balik tanya, transportation charges berapa?
Ha-ha.

The other one yang i shorlisted tu, kekwat. Cover cuma 2-3hours.
Lepas tuh ada charge for extra hours.
Makeup pon do take almost 2hours kan.
Lagi nak bincang-bincang.
Nak makan-makan lagi.
Nak gambar dengan family lagi.
Takde outdoor pulak tuh.
Kena tambah lagi kalau nak outdoor pulak tuh.
Sah-sah mana cukup 3 jam.

Beza cuma RM50 aje, tapi sebab PhotoFr3ak offer lagi bagus dan PR sangat bagus, terus I tanya account bank ape yer, nak deposit duet. Ha-ha. Yang paling bestnyer, deposit cuma RM100.

Bagus betul, sebab bulan ni memang bulan untuk bayar deposit vendor aje kalau tengok Gantt Chart I dulu. Hehee. Jadi apa lagi, if u have a tight budget for ur E-day like me, Haha, sila lah emel them for quotation. Serius, u terus teruja nak berkenalan dengan lebih lanjut. Lepas satu emel berbalas satu. Dan mereka juga offer untuk lihat album semua. InsyaAllah, akan pergi tengok album mereka nanti. Adik I sangat busy dengan exam memanjang kat UIA. Haish. InsyaAllah, will meet them jugak nanti before my E-day. Nak cerita-cerita, hehe.

So, apalagi. Emel them cepat! Hee
Or else, boleh emel saya.
Saya akan entertain kamu untuk kasi contact number semua. Hee

 

Anugerah Terhormat

Filed under: T.A.G — nurathiah84 @ 2:32 AM
Comel la kamu semua… Hihi. Rasa diri ini begitu berharga. Cheyh, takde pasal. Anyway, a big Thank You to Xora, Faradiba, , Mazni Puteri, zLa dan Iqa!!! Sebab mereka menganugerahkan award ini kepada saya!! Teruja betul saya… Hihi. Jom tengok award apakah itu…:

.
.
.
.
.
.
.
.
Cheyh, saja nak suruh korang scroll lebih. Notty cik belle ni eyh. Haish. Tihihi.

According to them, I have to pass this award to other 20 bloggers yang lain yang mana I rasa mereka punya blog yang menarik, penuh info, atau apa sahaja sebabnya. 20 orang je? Ala.. kenapa tidak kepada semua pembaca tegar blog saya? Follower pon lebih dari 20 orang kan? This is hard to choose. Takpe, kita cuba ok. =) Saya nak kasi pada yang belum dapat award ni yer. Jadi, kita boleh sama-sama kongsi excitement rasa diri ini dihargai! Tihihi.


♥LAYLA RAHMAN ♥
ReLyZa
w.a.n.n.o.r.f.a.d.z.l.i.n.a
Durruz


ShalinzZ85
bitsANDpieces



faratul
lynda
ElyaElmo
cik yaya



Fuhh, akhirnya dapat jugak tag 20 bloggers. Harap korang sudilah terima yer. Hihi. Selamat berblogging! Rajen-rajen tulis blog yer. Hihi