..all about her preps to become a bride…

Jakarta: Part 1 February 20, 2010

Filed under: Jakarta,Tips,trip — nurathiah84 @ 4:57 PM
Cheyh. Macam nak buat berpart-part entry pasal Jakarta. Huhu. I cubalah share seberapa banyak info to readers. Tihihi.
Firstly, hotel. We stayed at Millenium Hotel, Sirih, Jakarta. Rate IDR505k per night. At first, I nak stay kat Ibis Mangga Dua, tapi da fully booked. Tapi, rate tak beza banyakla, MH cheaper by IDR15ribu per nite compared to Ibis Mangga Dua. Hotel bagus, food was good, mix of local, international and japanese. Bluebird taxi senang je nak dapat. Inform je org hotel, die terus panggil bluebird taxi without additional charge. Ada free shuttle to Java Mall. So, jimat nak makan-makan kat luar sebab tak perlu keluarkan duit tambang. Free shuttle, gune aje. Haha.

Tips:
  • Better to book hotel earlier if possible, sebab dari blog Diah, online rate untuk Ibis Mangga Dua is IDR440k.
  • Kalau tak dapat book online, takpe, sampai je airport, terus beli hotel voucher. I beli dari Kaha Travel Agency. I lupe nak snap pic. Tapi, takpe, ingat je KAHA. Terus pergi kat booth die. According to my uncle, beli voucher kat KAHA ni bagus sikit dari yang lain. Murah sikit.
  • Usaha jugak untuk beli voucher kat airport. Sebab kalau walk-in memang mahal. Macam Millenium Hotel, kalau i walk-in, rate is USD90 per nite. If beli kat Kaha ni, USD90 tuh dah same dengan 2 malam. So, imagine, da banyak u boleh jimat.
  • Sediakan duit kecil macam IDR1000 or IDR2000. Sebab, Indonesian amalkan pemberian tips. So kat airport, orang yang tolong kite angkat beg, die akan mintak tips. So takkan nak bagi IDR100k kot. Haha. Jadi, tukar duit kecil cukup-cukup.
  • Sampai je kat airport, hati-hati. Sebab ramai yang approach kite suh naik kereta die. Die charge mahal. Tapi, bisa tawar. Tapi, kite nak tawar pon tak tahu berapa. So, better to arrange transportation dengan hotel. Or else, sebelom keluar dari airport tuh, tanya dulu polis bantuan, Bluebird taxi nak amek kat mana. Jadi, bila ada orang datang kat kita suh naik kereta die, cakap je, saudara dah tunggu. Kalau tak, memang ramai dok pressure-pressure kite. I terkena, memula die nak charge we all IDR270k. I terus cari information counter and asked, to Millenium Hotel selalunye taxi will charge berapa. Orang information counter tuh bagitau less than IDR150k. So, from there we nego. At that time, I tak tau lagi macam mana rupe Bluebird taxi. Haha. Boleh tak I lupe nak search ttg ni? So, ni bluebird taxi:
  • Banyak sangat taxi warna biru, jadi jangan tertipu yer. nak kenal, tengok kat depan tuh, die ade tulis BLUE BIRD GROUP. So, fahamla ni bluebird taxi. Huhu.

Tanah Abang sangat dekat dengan MH. 5 mins walking distance. 2 kali I ulang alik tawaf TA. Haha. Before check-out sempat lagi I jejak TA. Last minute shopping. Beli souvenirs untuk friends.

Overall, if u all nak spend banyak kat TA, MH is highly recommended. Tapi, tuhla, mahal sikit. But as for me, semuanya parents support, so i terima jela mane-mane nak tido. Somemore, da boleh jimat on transportation ke TA. Hee. Otherwise, bole refer to Elyina’s site. Hotel die pon dekat dengan TA. Jalan kaki aje. Polis bantuan banyak. So, tak perlu takut if tersesat ke ape. takkan sesat punye sebab TA plaza sangat besar dan sebijik situ je. I bermurah hati share pic TA plaza. Huhu.

Later, I review pasal TA plak ok. Esok ada kelas. Yerps, on Sunday u all. Kemalasan melanda. Sigh…
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s