..all about her preps to become a bride…

Square white plate December 29, 2009

Filed under: deco,hantaran,ideas — nurathiah84 @ 3:19 PM
In searching of a white plate to fill in with chocolates as hantaran nanti. Ikea akan ku jejak. Hihi. Saya suka square white plate like this one:Source: google image
Idea untuk hantaran. Begini:

Source: *sorry, tak igt =p*

Simple and Nice. Chocolate pon beli sikit aje, jimat. ha-ha. Cheapskate me. huhu. And then, wrap them with plastic wrap tuh. Ke ape nama die. I pon xtau. Ngee. Budak-budak nakal xboleh curi-curi ambil. Haha. Tengok saja. Hee.

Agak-agak ade ke kat ikea ni.. Harap adala. =) Atau ada tak kedai kitchenware yang murah-murah offer this kind of plate? Tihihi.

 

say hello to 2010 December 28, 2009

Filed under: random — nurathiah84 @ 3:05 PM

Tibe-tibe rasa berdebar. Kerana apa? Lagi few days da nak masuk 2010. Takut, takut, takut. Hihi. Bukan apa, si teruna agree on June dia akan hantar rombongan. Tapi itulah, kami masih tiada date nye lagi. Errghh. Susahnya bila takde tarikh nak book itu ini terpaksa hold dulu.

I love everything to be perfect bukan suke suke tangkap muat aja, bukan asal ado je. Tapi, itulah, bila ajak discuss bersama si teruna, die everything pon relax relax relax dulu. Adoi.. I kalut kot. Huhu. Si teruna lagi excited nak beli barang hantaran untuk kahwin dari persiapan hari tunang. Adoi lagi.. Kenapa die terlalu advance ni, sedangkan kahwinnyer tiada tarikh lagi. Triple adoi..

Mungkin kerana kami PJJ (percintaan jarak jauh), agak susah nak berdiskusi bersama. Half of the day, dia akan sebuk bekerja dan outstation sana sini. Bila malam, sebok bersama family pula. Dan tak boleh blah, bila die sebok dengan PS3 nya. Adoyai..

Fikir dari sudut positif, 6 bulan satu jangkamasa yang panjang. InsyaAllah, di permudahkan perjalanannya. Even ada yang buat preparation sependek 2 bulan dan berjaya aje. Huhu. Am praying for the best. Ameen.

maaf, terlari dari tajuk persiapan hari besar. =)

 

Superbly done! December 26, 2009

Filed under: engagement,outfit — nurathiah84 @ 10:20 AM

I must agree with other bloggers who did review her work on wedding outfit and such. And I must say, after several bloghopping from one designer to another, I must admit that Im hooked on her. With reasonable price she offers, great design, good reputation, and Ive finally made up my mind that Im going to make my ‘E’ dress with her soon. Lets feast ur eyes with her gorgeously dresses made for her clients. Superb, i must say. =)


Persoalannya, who is she? She is Unaisah Azlan, fashion designer yang semakin meningkat naik. =)

All pictures were credit to: Unaisah Azlan’s blog.

 

Idea deco December 25, 2009

Filed under: D.I.Y,deco,ideas — nurathiah84 @ 3:13 PM

Candle as part of the decoration item. Cool jugak kan. Simple tapi menarik. Dan senang nak deco. Itu penting untuk saya yang nak DIY serba serbi. Hehe. Lilin putih dililit dengan ribbon ikut warna tema majlis. Sweet. Gambar di ambil dari facebook Syahrin Aziz. Mohon izin. Hihi.
 

Pelamin bertunang December 21, 2009

Filed under: engagement,pelamin — nurathiah84 @ 3:33 PM
Pelamin untuk tunang pun sekarang da mewah eyh. Siap berpanel dan ade bench lagi. I, myself memang suke pelamin tunang ade bench ni. Sebab nanti boleh share dengan future MIL. Hiks. Tapi, tentunya budget untuk pelamin sahaja da hampir kepada pelamin nikah ya. =) Blogwalking melawat Arma Wedding Couture. Owh, lawa betul pelamin bertunang dari Arma Wedding Couture ye.
Something different panel die tuh. Flower arrangement nampak mewah begitu. Kalau I, I xnakla letak alas kaki tuh. Tak pakai kasut dalam rumah. =) Nampak sedikit formal dengan alas kaki begitu. I mahu yang manis-manis aje untuk E-day I.

Putih. Cantek. Bersih. Backdrop dengan juntaian ala kristal tuh memikat hati. =) Perlu ke ade kipas bulu untuk majlis bertunang? Majlis tunang I nanti xde la kipas bulu tuh. Mungkin sekadar hiasan ek. =)

 

Mahu design yang macam mana? December 15, 2009

Filed under: engagement,ideas,outfit — nurathiah84 @ 4:16 PM
In searching of ideas on E-day outfit. In love with these two Malaysian designers, Rizman Ruzaini and Zery Zamry. Owh, how i berangan nak pakai baju Rizman Ruzaini. Berangan ajela mampu. Hihi.

1) Tak pernah lagi nampak orang pakai kurung pendek macam ni time bertunang. Hmm, saya pon tak berani. Hihi. Tapi saya suka bahagian bawah baju itu. Comel. Ala, apa sahaja di badan model memang nampak menarik.

2) Suka. Modern sedikit. Mungkin kah bakal mak mertua bakal terkejut dengan design begini? Ngee. Harusla ditambah lengan bia tampak manis. Sekali lagi saya suka bahagian bawah baju dan kain itu. Lace patches dan detailing die menjadi. Owh, menarik.

3) Seperti yang (1), i tak berani nak pakai pendek macam ni di majlis pertunangan. Tapi, bahagian bawah baju dan kaki kain menjadi idaman. Mungkin boleh tunjuk dekat tukang jahit suruh buat macam ni. Hihi. Berjaya kah?. Tapi, untuk design sebegini, thai silk or seangkatan dengannya je sesuai. Chiffon tak mungkin sesuai untuk design kelepet2 sebegini. Umm.
4) Mini kurung/ kurung moden. Menjadi top list saya. Kain kembang fabric chiffon menjadi idaman. Untuk top, cari chiffon and do lace patches maybe. And other detailing. Ok, da dapat idea sikit-sikit.
5) Saya mahu begini di hari tunang saya. Ala-ala jubah. Dan fabric chiffon itu flowy aje nampak.. Soft pink menjadi pilihan, nampak lembut aje perempuan. Tapi, puffy sleeve itu mahu saja buat I nampak sedikiy berisi. Sukala baju ala jubah ni.

Dan lagi contoh baju ala jubah. Kalau topnya tak labuh sampai ke kaki pon manis jugak nampak. =)

6) Ada touch seperti kurung pahang. Suke design begini. Bolehla menyorokkan pehe saya yang sedikit besar ni. Hihi. Perlu tambah sedikit detailing di bahagian dada dan lengan baju. Barula nampak baju tunang. Dan fabric chiffon masih menjadi keutamaan saya. =)

7) Love the detailing of her baju. Sedikit sahaja tapi menawan. Less is more orang kata. Cuff tuh tgh in yer sekarang. Dan kain selisih depan nampak sopan dan manis. Tapi, takut sempit pulak nak bersimpuh. Macam mana? =) Lace patches di bahagian dada dan cuff sumber inspirasi untuk baju tunang saya nanti.

Nak design baju pon pening. Belom lagi nak cari kain. Adoi.

Images credit to: Rizman Ruzaini dan Zery Zamry

 

Tiffany theme December 12, 2009

Filed under: canopy,pelamin,real wedding — nurathiah84 @ 1:31 PM

I attend my friend’s wedding today and it turns out the theme colour of her wedding is tiffany blue.. some pics of her wedding:


Canopy. The food was good. Caterer pon bagus. Daging tak liat. Ayam tak hancur. Ikan pon tak hancur. Air pon sedap. Even da kul 4pm masih topup kan lauk sebab still ade tetamu datang. Takdela kalut nak kemas buffet meja tuh kan, or bungkus2 lauk ke kan. Pekerja pantas, terus kemas pinggan bila da habis makan. Pinggan bersih, cawan bersih. Nama caterer tuh Manisa Catering located at SS15, Subang Jaya. I simpan their contact number for future reference. Heh.

A simple pelamin. cuma bunga daisy sahaja as a backdrop… Tiffany and white, a great combination.


Pelamin dalam rumah. I rase pelamin nikah die. Ala-ala morocco punye konsep. Kerawang-kerawang tuh cantek. Excuse the people, please. =)


Meja beradap. Sangat simple. Should add more deco, i guess. Hanya ada bunga harum sundal malam dan daisy sahaja.


Table for cake cutting. I love their cake stand. Ditambah deco dengan ala-ala crystal. tambah cantek.


Lastly, presenting the bride and the groom. Lovely dress, i must say. Lari dari typical lace-kebaya-malay wedding yang selalu jadi pilihan pengantin. Macam ada touch dari Hatta Dolmat. Tak sempat nak interview the bride sape designer. =)