..all about her preps to become a bride…

TQ tag November 30, 2009

Filed under: card,favors,ideas — nurathiah84 @ 5:01 PM
I found this dan terus jatuh chenta pandang kali pertama. Hihi.

Credit to the owner since i lupe mana i dapat this picture. hehe. Macam sweet je print photo as a thank you tag. Tapi, macam sedih je bile fikir, erm, mesti orang akan buang2 punya. Hehe. Tapi, serious, cantek dan classic in black+white photo.

Advertisements
 

Hantaran November 29, 2009

Filed under: hantaran,ideas — nurathiah84 @ 4:59 PM
Browsing over searching for hantaran ideas. And am glad that there are quite a few hantaran makers that have ala-ala cinderella carriage on which i personally think that this kind of hantaran fits my theme. Hehe. Somehow, it all depends on the budget nanti. Heh. Kalau over my budget, kenala korek2 idea and D.I.Y aje. Harapnya, if sewa this kind of ‘tray’ murahla.. ehehe. Nanti nak survey bridal house area2 rumah dulu, mana la tau they have this kind of ‘tray’ kan. Otherwise, kene booking thru the net la.. Some pictures i would like to share with.

They are all from Jemari Kreatif. Credit to them. Simple flower arrangement and pink+white colors add more cuteness to this carriage. I suke yang last pic. Ribbon tuh tambah lagi comel..

Yang ni dari Sher Design. Hantaran dari Sher memang superb semuanya la. Berapa agaknyer she quote this kind of hantaran eyh? Hehe. Kena tunggu Pameran pengantin la bulan Febuari ni. Harapnya dapatla she quote price within my budget. Heh.

Ni hantaran majlis Mawi-Ekin from NGI. Cantek tak usah dihuraikan lebuh lanjut. Mungkin saya bole pilih combination warna roses yang macam ni, pink+peach.

This one from Merisik Gallery. Personally, I memang jatuh cinta pandang pertama la kat merisik gallery punya hantaran-hantaran yang die buat sebelom2 ni. Memang cantek. Tapi, this kind of carriage xdela plak pic-pic hasil dari magic hand diorang. Mungkin selepas ini.. HiHi.

Images credit to Jemari Kreatif, Weddings by SHER, Nas Great Idea, and Merisik Gallery.

 

My planning calendar

Filed under: engagement,random — nurathiah84 @ 2:12 PM

Erm, I have so many things to blog about. As for now, I would like to share about my E-planning calendar. Simple je, in excel format, so anybody pon boleh buat.


Dengan adanya ini, saya dapat merancang segala perbelanjaan mana nak didahulukan dan bagai la. Hehe. Harapnya dapat membantu la. Gementar rasa. Banyaknyer duit nak pakai. Hurmm.

 

Translation, translation November 27, 2009

Filed under: card — nurathiah84 @ 2:52 PM
Something to share. Might help kalau nak translate our invitation card into english. English saya pon grammar tunggang terbalik, apa lagi vocab. Hehe. Limited la sangat. Hehe. Jadi, ambil ini sebagai rujukan. Mungkin card maker di luar sana ada lagi yang hebat2 bole come out with more bombastic word i guess. Tapi,itula if tetiba saya nak DIY card kan, sekali lagi, ini sebagai rujukan. Hee.

*Click on the image for a larger view*

*Click on the image for a larger view*

Images credit to the owner, Nur Dalila Kamurudin (taken from her facebook).
 

Theme November 25, 2009

Filed under: engagement,ideas — nurathiah84 @ 11:48 AM

I’ve decided to have a fairy-tale theme during my E-day. hehe. We’ll see how it goes. Planning to put on elements such as Cinderella carriage, butterflies and more pink colors. I have something on my mind of how I want my engagement outfit to be. Will decide to choose color either pale pink or dusty pink. Tengokla macam mana nanti berjaya atau tidak untuk skecth the dress. Ha-ha. Some of my findings of so called my fairy-tale theme:

Images credits to Perfect Bound, A Perfect Favor, Cookie Creations, We Do Wed, Flickr.

 

Saya mahu ini juga November 23, 2009

Filed under: card — nurathiah84 @ 1:12 PM
Saya impikan wedding invitation card yang ber’hard cover’ seperti ini. Eish, saya tahu ia bakal merobakkan poket-poket saya. Kalau la saya punya kilang cetakan, kan ke seronok. Saya mahu terbang ke jakarta/bandung untuk dapatkan ini sebab ramai bloggers cakap kat sana jauh lebih murah. Betul ke, betul ke ni? Saya harap saya merupakan salah seorang penumpang bertuah yang dapat seat percuma bila mereka berebut-rebut buat promosi. Ok, taknak merepek, sila layan gambar kad kahwin adik kepada kawan baik saya bertemakan hitam+putih+silver. Saat pertama kali terima kad ni, owh, hati berbisik, cemburunya! Saya mahu macam ini juga! Mana nak korek wang ni..? Gali pon belom tentu dapat. Heh!

Saya admire atucara majlis, kad RSVP, tracing paper tuh dengan monogram mereka, eish, semua la. Sekian, entri saya-mahu-ini.

 

Nikah favors November 19, 2009

Filed under: D.I.Y,favors,ideas — nurathiah84 @ 3:59 PM
Masih tentang doorgift. Kerana kawen dalam berbudget, seharusnya melakukan beberapa survey untuk mencari yang berbaloi.. Heh. Kerana percaya, budget doorgift untuk tetamu antara yang terbesar jugakla sebab nak kena sediakan untuk beratus-ratus orang sehingga beribu-ribu orang. Jadi, atas dasar itu, saya terpaksa mencari sesuatu yang within my budget. Heh.

Dan untuk hari nikah saya, saya memilih bekas kaca ini yang amat comel bila dihiaskan dengan manik ala kristal. Love..love..love. Harus menD.I.Y dan mula belajar dengan kakak-kakak SSF saya fikir. Harus gigih. Wah.


Source: d_decorribbons

Actual measurement masih tak tahu. Mesti mintak quotation bila sampai hari. Berangan nak letak tasbih yang ala crystal-look. Hiks. Yer, berangan itu indah. Heh. Warna bunga harus ikut warna tema nikah nanti. Tapi, warna merah will add meriah mood kan. Tapi, nikah harus intimate gitu. Hoho.

Dan, harap ada budget lebih untuk ini juga sebagai hadiah buat para tetamu. Tapi, saya fikir harga 1 pc surah Yassin tak mahal mana. Dan kalau ke Jakarta saya fikir tentu boleh dapat harga lebih murah dengan custom made lagik. Bole engrave nama lagi silap2. Heh. Simple jerk nak deco ala-ala macam ni pun senang aje rasanya. Heh, bercakap memang semuanya senang. Tunggula hari bila nak start buatnyer. Gigil kot.

Penggunaan ribbon sungguh boleh mencomelkan ia. Wah, tak sabarnya nak mengD.I.Y semua ini. Harap jangan jadi seperti hangat-hangat tahi ayam sudah. Ngee.