..all about her preps to become a bride…

Siapa lagi terkena? July 6, 2010

Filed under: random — nurathiah84 @ 3:41 PM
I rasa ramai blogger mengalami comment tetiba hilang secara sengaja/tak sengaja?.
HaHaHa.
Apa ni, blogspot?
Main chak-chak pulak die.
Chak-chak, tak nampak terus.
Tenggelam terus.
Adoi.
Eii, sedihla macam ni.
Kenapa tak approve comment dari mereka?
SobsSobsSobs
Bengom.
 

Idea untuk hantaran July 5, 2010

Filed under: hantaran,ideas — nurathiah84 @ 7:38 AM
Tengah dok mencari warna tema yang sesuai, termelencong pulak terjumpa hantaran nan indah ini:

Cantek aja bila hantaran diletakkan dalam transparent acrylic box tuh ya.
Nampak exclusive.
Saya suka idea ini!
Saya rasa, kita boleh tempah casing ni dekat kedai frame.
Tapi, tak pasti dengan harganya.
Have to scout around survey harga nampaknya.
HoHoHo
Gambar secara dekat:

Canteknya!!!
Nak macam ni.
Hahaha.
Berangan itu indah.
=))
 

Pameran Pengantin di MidValley: Edisi Jumaat July 2, 2010

Filed under: pameran pengantin — nurathiah84 @ 5:30 PM
I sempat meluangkan masa dalam sejam lebih macam tu di Pameran Pengantin @ MVEC.
Cuma sempat singgah beberapa booth sahaja.
Saya nak pergi lagi, hari Ahad.
Banyak booth terbabit.
Sukaa!
Banyak bridal boutique.
Masing-masing dok pamer pelamin tersendiri.
Tapi, most of them pelamin panel.
DinaHalim je ada pelamin ala-roman tuh.
Tapi, i tak pasti jugak kalau dari butik lain ada pelamin ala-roman ni.
I tengok sepintas lalu sahaja.
No pics were taken.
Maaf.
Rushing amat.
Saya sempat berdiscuss dengan 5 vendors sahaja.
(1) Pulut Berhias

– Price untuk pulut berhias starts from RM65 (1 tier) up to RM230 (3 tiers)
Ada juga individual packaging, sesuai as doorgift, harga dari RM2 (100pcs and above)
Ada free pulut untuk rasa, sedap dan lembut. Cuma bab rendang tuh tak dapat nak komen lebih. Sikit sangat. Hahaha. Tamak la saya. Hahaha.
Good PR.
I suka.
Simpan contact mereka untuk rujukan masa hadapan.
As pulut kuning will be one of the door gifts untuk hari nikah nanti.
InsyaAllah.
Cuma, mereka takde provide delivery service untuk luar klang valley.
Within Klang Valley cuma RM30 aje.
Sigh. Malas nak mengangkut I ni!
(2) Rins Suzana
-No comment-
Ahaha. I cuma nak tau harga untuk pelamin dewan sahaja.
Baju cantik!
(3) Davency Wedding Workshop
-I tertarik dengan pelamin merah die yang ada juntaian cystal tuh.
Jadi, stop by dan dientertain penuh semangat dari boss besar.
Seorang Chinese man. Tapi, sangat fasih berbahasa melayu.
Memang bagus la PR die.
Semua I mintak, die boleh buat.
I mintak:
Pelamin (5-7panel)+walkway+arch+gazebo for cake cutting+hall deco
RM3****
Murah dah i rasa. Haha.
I mintak arch ala NGI.
Gazebo for cake cutting ala NGI jugak.
Ala, yang ada bunga juntai-juntai tuh. Ahaha.
Tapi, dalam gambar, i tengok pelamin die semua panel-panel tuh.
Dan bunga pon, tak dela lebat sangat.
Ahaha.
Ciput.
I nak survey lagila.
Mungkin ada pakej 3k++ dapat fresh flowers kan.
Mana nak tahu kan?
Heh.
Giller budget kau! Haha

Jangan harap nak jumpa kan. hehe

(4) Gendhing Emas Resources
– I suke! Mereka ada provide semua-
Dari catering, wedding planner, entertainment, semua la!
Tapi, i cuma tertarik untuk persembahan sahaja.
Mereka ada persembahan muzik gamelan, persembahan muzik asli (Nahwal, please go and check them-ahaha), persembahan muzik ghazal, persembahan tarian tradisioanal (i suke!),kompang, katering, kanopi, pelamin, PA system, wedding planner.
Kalau booked mereka di pameran pengantin, dapat jimat banyak!
Takde website to refer. Sigh.


(5) Dina Halim
Haish, pelamin ala-roman musnah begitu sahaja.
Pelamin sahaja tanpa walkway, RM4k++
Tapi, i tak discussed betul-betul la.
Ambil pamphlet dan tanya, pelamin kat luar tuh berapa?
Lepas tuh, terus chow.
Adik i dah call banyak kali mintak turun dengan kadar segera.
Tak tenang betul nak berjalan-jalan kalau bawak lelaki ni.
Sigh.
Sebok nak kejar bola katanya.
Whatla.
(tak faham kenapa mesti ada underline nie. abaikan ia. tak fasih la bab html coding ni. sigh)


Kesimpulannya, best la pergi pameran pengantin kali ni.
Banyak yang take part. Suka!
I cuma simpan contact number mereka.
In case, nak hire mereka nanti kan?
Other company:



 

Pameran Pengantin di MidValley July 1, 2010

Filed under: pameran pengantin — nurathiah84 @ 4:13 PM
I rasa, I lah paling lambat update tentang pameran pengantin ni.
Hehe.
Busy la saya sekarang ni.
Dah start new semester.
Thesis writing pulak.
Baca blog B2B pon sepintas lalu.
Kadang sempat tinggalkan comment, kadang tak sempat.
Sigh.
Comment kat blog sendiri pon tak ter-reply lagi.
Nanti I reply. Promise! =))
Eyh, termelalut.
JOM PERGI PAMERAN PENGATIN, JOM!
Kalau Dina Halim kasi harga baik punya, I nak letak deposit terus.
Dengar kata Dina Halim nak revised harga untuk pakej 2011.
Sigh.
Dari pameran pengantin yang lepas lagi, i dok berangan mahu pelamin ala-roman Dina Halim tuh.
Berangan aja la mampu dek non oi. Hehe.
Ada tak eyh, yang buat pelamin ala-roman ni selain dari Dina Halim?
Takpe, esok kita tengok harga macam mana ya.
Mintak, mintak jantung tak bergegar.
Haha.

Kalau ada yang cam I tanpa mekap, tegurla.
Wave, “Hye CikBelle”
Ok, i tau kita kawan blog.
Finally, dapat jumpa in person.
Yeay!
I pergi esok, Jumaat.
I heret adik lelaki I.
Pedulik kalau dia buat muka bosan, i pedulik hapa.
Kejam kan kakak macam I?
Wahahaha.
Nanti I balik, I update secara pantas ok.
Hehe.
Daa.
 

of theme colour June 24, 2010

Filed under: nikah,Wedding preps — nurathiah84 @ 9:53 AM
Sekarang, kalau terjah bridal boutique aja mesti diorang tanya, tema warna apa?
I guess, penting la kan dalam menentukan warna tema ini.
Kalau Pak Abu, die mesti nak tengok baju pengantin colour apa dulu sebab warna pelamin harus contra dengan warna baju. Saya setuju dengan ini.
Atau, pendapat ini salah?
Anyone?
Jadi, saya cuba untuk guna pakai tips ini.
Hari saya bertunang, saya mahu segalanya pink-white.
Segala shades of pink.
Saya mahu semuanya pink.
Sampai hantaran pun saya mahu white+pink juga.
Roses pun i beli warna cherry pink. Hehe.
Kalau yang kenal saya, dia pasti tahu betapa taksubnya saya dengan warna pink.
Huhu. Kerana itu, sejak awal lagi, saya mahu pink di hari tunang saya.
Tapi, untuk wedding day saya, saya akan cuba untuk tidak memakai pink lagi.
Walau dalam hati, saya suka amat dengan tema warna majlis nikah cik nadia bayu.
Ye, warna pink. merah jambu. Owh, manis.
Kerana kain nikah sudah dibeli sebagai salah satu hantaran hari tunang lalu, secara automatiknya, tema warna hari nikah mestilah ada unsur silver/gray.
Warna utama: mestilah gray.

Pilihan 1: white+plum+silver
Pilihan 2: white+silver+red

Pilihan 3: tiffany+purple+white+gray
Pilihan 4: hot pink+shades of pink+purple+silver/gray

Pilihan 5: white+pink+gray
See, sampai 5 pilihan ada. Nanti, hari nikah, mesti warna kucar-kacir.
Bermaksud, colourful. haha.
I can’t decide.
Mahu ada unsur purple.
Tapi, ada ke bunga warna purple selain orkid.
Mahu juga warna tiffany blue.
Unsur warna pink dan merah juga mahu.
See, i told u, warna tema mesti colourful.
Hahaha.
Pics credit to: The Perfect Palette
 

Tentang baju June 21, 2010

Filed under: My Engagement — nurathiah84 @ 5:15 PM
Cerita sedikit tentang hari tunang itu hari lagi ya.


Kisah tentang baju pula.
Remember, I cakap I rasa I tak suka baju I, lepas I pick-up my baju?
I pandang banyak kali, masih i tak boleh nak terima baju i.
Dengan semua yang datang, I bercerita tentang baju i yang disaster.
Wahahaha.
Tapi, semua orang meng’deny’kan ia.
Kata mereka, cantik.
Dalam hati, tiada siapa akan kata ianya tak cantik.
Mungkin saja nak ambil hati.
Emosi dengan diri sendiri.
Tapi, lepas I tengok dalam gambar, I must admit that, I love my baju.
Thanks to those chunky beads.
If not because of the chunky beads, ianya akan nampak boring.
Plain. Kosong. Boring.
Belek magazine Eh! June edition pon, banyak designer bermain dengan chunky beads.
In rupanya! Ha-ha.
So, yeah, I love my baju!
Akhirnya.
Baju dan veil adalah hasil dari Qudyn Aziz.
Jahitan sangat kemas.
Fit dengan badan.
Tak geleber.
Cutting bagus.
Service bagus.
I suka..!
Khamis jam 1030malam, I pergi pick up baju I.
Esoknya Jumaat, baru terhegeh-hegeh nak cari tudung.
Bukan senang woo kerja last minute.
Haha.
Terpaksa akur dengan grab sahaja tudung paling hampir dengan warna baju.
I dah tak peduli, asalkan ada tudung. Itu sahaja.
Dan, Alhamdulillah, tudung itu buat I stand out sebab baju is soft pink.
So, tudung tu tolong naikkan aura warna baju.
Ok, I tau I tak bercakap macam budak fashion, di sini.
But, u get what i mean, kan?
Dengan kata lain, it suits with the baju!
Tihihi.
Cerita tentang tudung.
Sebulan sebelum hari tunang.
Saya ke M*H*****, di Shah Alam.
Maaf, saya tak suka PR mereka.
Seperti tiada chemistry di situ.
Jadi, terus berjumpa Qudyn dan mintak dia buat veil sekali.
Tudung, i cari sendiri.
Denga perca kain, saya jaja cari tudung yang sesuai.
Bukan senang nak cari, tanpa baju siap.
Lebih senang tempah dan serah segalanya pada yang pakar, sebenarnya.
Hee.
Initial plan, nak pakai tiara tudung tuh.
Yang tepek kat bahagian tepi kepala.
Tapi, apakan daya, sewanya sahaja adalah RM50 (including veil).
Jadi, saya kata, tak apalah, veil dah tempah.
Tak jadi nak sewa.
Sebab kena ambil 2-2 sekali, veil+tiara.
Sedapkan hati, less is more.
Haha.
Lagipun, kita save for nikah nanti.
Hoho.
Sebab susah nak jumpa pic baju full view, presenting, Cik Belle!
Berdebar betul.
Boleh?
Haha.Gedik la.


Hye All!
=))
Salam kenal..
tihihi
Eyh, eyh, tak cukup plak.
Nah lagi.
Haha.

Semua picture adalah dari ehsan kawan-kawan dan saudara-mara.
Dari official photographer belum dapat lagi.
Nanti, kite upload lagi ok.
=)
 

Crystal hand bouquet June 20, 2010

Filed under: D.I.Y,ideas,Wedding preps — nurathiah84 @ 5:54 PM
I’m thinking of to start my first DIY wedding project.
Apa dia?
Crystal hand bouquet
=))
Ini dari faradiba. Hebat bukan?

Nak tahu tak, start dari wedding Dato’ Siti lagi saya sudah berangan mahu crystal hand bouquet ini. Memang jatuh cinta pandang kali pertama la orang kata.

Lihat, lihat, menarik bukan?
Google for other images, ini berkenan di hati:

Source: Flowers Pic
Simpan buat rujukan di masa hadapan.
Huhu.
Harap berjaya untuk direalisasikan.
Heh.