..all about her preps to become a bride…

Owh, nice! May 30, 2010

Filed under: nikah,outfit — nurathiah84 @ 9:26 AM
Owh Owh Owh
I love the detailing!
The pleats, the pearls, the beads!
Aww. Melting.
Perfect for your nikah dress.
Kan?

Source: Zery Zamry
How was your weekend? I met Huda from spreadmyhappiness. Huda, such a nice person. Comel giller! hye, huda! Jumpa kat my friend’s wedding which turns out to be kawan huda jugak. Hehe.. Sangat ramai orang datang sampai tak boleh nak duduk borak lama-lama. Haish..
 

First fitting May 12, 2010

Filed under: engagement,outfit — nurathiah84 @ 2:39 PM
So, I went to meet the designer for fitting. Nervous! Betul-betul nervous.
I ingat lagi, lepas I met him to discuss about the dress, bayar deposit lepas da closed deal, balik rumah i selak-selak magazine. Rasa macam ada yang tak kena dengan design baju i. I belek magazine, i bayang itu i bayang ini. Macam-macam. Lepas tuh, mulalah hati tak keruan fikirkan tentang design baju i. Macam-macam nak add on/tukar design. Tapi, tak call-call juga the designer. Nak pergi jumpa the designer, i busy sentiasa. Yela, quizzes, assignments semua kan, remember, i am a full-time student. So, i biarkan aje design asal dan tak kesah la macam mana pon. Janji ada baju baru untuk dipakai pada hari tunang. Jadi, i mula belajar redha tentang baju tunang i.
Sehingga-lah hari semalam, lepas terima call dari the designer, i cuak balik. nervous betul. risau bile badan i sarung baju tu, nanti jadi tak lawa. Yela, body tak macam model.. curvy-curvy semua tuh mimpi lah agaknyer. hihi.
Dan akhirnya.. i lega sangat lepas nampak baju i. walau tak siap sepenuhnya, masih belum ada beading, i sangat puas hati dengan baju i. senyum sampai ke telinga lah orang kata. huhu. sampai jugak niat hati i nak pakai sesuatu yang lari dari kebiasaan untuk hari tunang. heh. i just want it to be a simple baju kurung moden. not too heavy with beading. coz, i want to wear it again and over again. perhaps, my baju raya untuk hari raya ke-2, or ke-3 or bertandang ke rumah terbuka. Hoho. harapnyer masih muat la kan. hehee..
Dan ini, teaser sedikit. Maaf, full-pic hanya selesai majlis yer. ehehe. boleh yer sayang-ku semua. =)

Surprisingly, baju longgar, kain loggar. apa maksudnya? tihihi.
Kan dah cakap. simple aje. belum beading lagi.
Plan to have pearls and pink beading.
We’ll see the result in 2 weeks time.
InsyaAllah.
=)

 

Debaran baju tunang-ku March 24, 2010

Filed under: engagement,outfit — nurathiah84 @ 12:23 PM

Hari Isnin yang lepas, I p discuss pasal baju tunang I. Nak tau which tailor I go? Hehe. Boleh tak I nak cakap rahsia? Kite rahsia-rahsia dulu la eyh. Ha ha, jahat eyh I. Ada yang beremail dengan I, then mereka-mereka ini tahu dengan siapa I buat baju. Harap takde yang bocorkan siapa kah tailor baju I. Haha.

Mesti korang nak tau design nyer macam mana kan? Simple aje. Takde ape yang extravaganza pon. Biasa sangat.. Well, I ada snap sketching dress tuh, tapi, kalau i letak nanti tak surprise la kan? Haha. Lagi skali, I ni jahat eyh? Haha. Okla, Okla, kite main guessing-guessing nak? Haha.

Basically, baju I campuran design-design baju di bawah ini:



Tihihi. Die sketch 2 design baju, tapi hati i lebih kepada 1st design. Seriously, 80% like what i imagine how i want my E-dress would be. I bring those design yang i suke, tunjuk kat die, then die lukis-lukis, discuss ini itu, potong itu ini, then taraa.. i cakap i nak yang 1st sketch. Sebab 2nd dress tuh, designnye gune puff sleeve, no, tak sesuai dgn i, sebab nampak i temokk. haha. i tau tgh in, tapi dengan i memang tak kene betul design tuh. Orang lain pakai nampak cantek je.. So, u kene tau what’s best for u. Tak semestinya cantek pada orang, cantek juga pada kita. Hehe. Tepuk dada tanya selera. Hihi.

Dan Alhamdulillah, semuanya termasuk workmanship dan beading die quote RMxxx. Takde ribu-ribu punya. Haha. Somemore, i pujuk-pujuk dapat discount dan potong almost RMxxx. Haha. I suruh die beli kain sekali, so 5m chiffon+4m lining, still total is RMxxx.

Ok, tang kain bajunya nanti, i manage to grab something like kain unaisah tuh. die tunjuk 2 design kain, seriously, 2-2 pon cantek. Tapi, hati i kuat kata, please,amek kain macam unaisah tuh. So i cakap, i nak macam ni, kain macam ni. Haha. Oh my, seriously, sangat flowy. I siap berangan, time turun tangga, mesti kain cantek beralun. Haha. Berangan mode ON ya. Haha.

My 1st fitting would be somewhere in May. Berdebar sangat. Takpela, i percaya pada die, harap die dapat buat yang terbaik untuk baju i. Sangat-sangat berdebar. Sigh. Now, i faham macam mana perasaan kalian bila hantar kain pada mereka yang dipertanggungjawabkan untuk meghasilkan baju kita. Gulp.

Some tips to share:

1) Sila bawa apa sahaja design yang u suka. Tunjuk pada mereka. At least, they know what’s in ur mind. Design yang gi mana yang kamu mahu. Sometimes, kita tak tahu ape term yang diguna pakai dalam fashion line, jadi inilah masa nya, u tunjuk dan cakap, i nak kain yang macam ni, i nak leher yang macam ni, yada..yada.. Print atau gunting atau bawa saja ur wedding journal. Please show to them. Jangan datang, serah bualat-bulat pada mereka. This is your DAY!, bukan mereka!

2) At least, before tuh, sketch ur dream baju. Lukis je walau tak cantek. Haha. Sekurang-kurangnya, u tahu apa u nak untuk dress u nanti. Jangan takut kalau design tuh tak sesuai untuk u ke ape. Nanti dah sampai still u boleh discuss, kann.. Psst, tak perlu tunjuk design yang u lukis tuh, cuma tunjuk apa contoh gambar yang u maksudkan. Hehe.

3) Mereka tentu akan tanya berapa budget u. Please, please, please, jangan cakap budget u yang sebenar. Bagitau budget u yang serendah mungkin. Mungkin boleh cakap, between this to this. Sebab, they tend to naikkan sedikit harga dari berapa yang u quote tuh. Hehe. Jangan lupa, mintak kurang lagi. Ha-ha. Dia akan kurangkan. Percayalah. Ha-ha. Sila buat muka kesian, tersandar kat kerusi ke hapa. Berlakon la sikit. Ha-ha. Mereka tetap akan buat baju kita, rugilah kalau die tak nak amek tempahan kita, betul tak? Dah rugi seorang customer. Huhu.

4) Kalau korang nak mereka belikan kain untuk kita, please survey dulu harga kain tuh kat kedai kain, sebab takut mereka charge lebih. Mereka sebenarnya boleh dapat harga murah lagi dari kita. Jadi, bila die quote harga kain, at least korang tau betul ke tak harga yang diberi. Kalau diorang quote harga lebih tinggi, nego please. Kalau die taknak kurang jgk harga kain tuh, u boleh pergi beli sendiri je kan. Hehe. Jadi, jangan tertipu dengan harga kain ye dari mereka! =)

5) Jangan takut untuk berkata tidak pada design yang u tak suke. Jangan takut untuk berkata, saya tak nak yang macam ni. Saya nak yang macam ni. Remember, it is your baju, bukan mereka!

5) Sebelum beredar, tanya bila 1st fitting, payment nye nanti macam mana. Jangan lupa amek resit once da bayar deposit yer. =) Selepasnya, keluar rumah, bertawakkal lah yer perihal baju tuh nanti. Ha-ha. Cuak, cuak.

I rasa ni je kot tips yang I dapat kongsi. Kalau ada lagi, nanti i bitau lagi yer. Hihi.

 

Custom made Tudung March 6, 2010

Filed under: engagement,outfit — nurathiah84 @ 4:52 PM
Selepas berjalan-jalan lawat sane sini survey for tukang mekap dan tudung online, saya rasa saya mahu lawat butik ini nanti:


Lokasi:

No 9,
Jalan Boling Padang H 13/H
Seksyen 13
Shah Alam

(Landmark butik: Shop lot belakang Tesco Extra Shah Alam dekat Stadium Shah Alam)

Email:

hani1902@yahoo.com



Saya memang minat dengan style tudung sanggul tinggi ni. Heh.

Owh, they even can custom made your veil. Senang. Tak perlu pening kepala cari veil. Harga? Saya tak pasti. Tapi, ade die quote dalam blog die dalam 180-250. So, kalau tudung+veil, i rasa sungguh berbaloi-baloi dah. Bayangkan, veil sahaja da cecah ratusan. Belum tudung Ariani. Ratusan juga. Dengan simple beading. Huh, tak berbaloi i rasa. Ini, beading penuh, tak perlu nak sewe accersories dengan bridal boutique yang tentu-tentu charge kite tambahan lagi. Erk.

Jadi, langkah pertama, harus cari tukang jahit baju dulu, baru boleh tunjuk colour fabric baju dan jalan-jalan ke butik hannah, mintak quotation dan consultation untuk tudung+veil. Eyh, design manik kat tudung pon kene cuci-cuci mata juga nak design yang mane satu. Huhu.

Senang dengan MyHannah, die ade butik di Seksyen 13, boleh terus alter tudung ikut kesesuaian muka kita. Serahkan pada yang pakar. Heh. =P

Ada sesiapa pernah experience dengan MyHannah?

 

Design baju tunang lagi.. March 4, 2010

Filed under: engagement,outfit — nurathiah84 @ 5:49 AM
Tertarik betul dengan yang ini.. Sobs Sobs. Pening sudah mahu design yang mana.. Bukan senang rupenyer eyh, nak design baju. Tengok ni berkenan, tengok tu berkenan. Hadoi. Tamak haloba sungguh i nieh.


Source: beadmeplease

Cantik kan baju ade ruffles-ruffles macam ni. Sweet aje nampak. =)

 

.Pening perihal baju tunang. March 2, 2010

Filed under: engagement,outfit — nurathiah84 @ 4:28 PM
Arghhh!!!
Masih belom finalize dengan siapa nak tempah baju tunang-ku. Sobs sobs. Bukan hape, sebab Unaisah dah fully booked. So, down seketika. Ahaha. Tiada kene mengena, padahal. Masih pening dengan design. Tapi, sedikit-sedikit dah ada gambaran ape yang nak. Itu ini semua. Hoh. Tamak. Hikhik.

Saya mahu seperti di bawah:


Kurung moden semestinya.


Ada butang-butang bulat sikit dekat bahagian atas. Dan butang-butang bulat dekat bahagian pergelangan tangan. Over, banyak butang pulak rasa. =P

Kain mahu seperti kain Unaisah. Fabric jugak mahu chiffon. Lepas tuh cukuplah buat lace patches dan manik-manik ke kan. Simple sahaja.

Ini semua hasil kerja dari Syomir Izwa. Diambil dari facebook beliau. Macam nak pergi jumpa Syomir dan tanya harga. Tanya aje la dulu. Heh.

Agak-agak Dzull De’ Classique bisa jahitkan baju macam ni tak? Kalau tak, I nak hantar baju kat Auntie Jenny aje la. =P

Pictures credited to: Syomir Izwa

**P/s: My friend tempah baju reception die dari Salikin Sidek. Harga cuma dari RM500. Tambah lace tambah lagi la duitnyer. Agak-agak, Salikin Sidek boleh buat baju macam syomir ni tak? Ngee.

 

Bridesmaid accessories February 1, 2010

Filed under: bridesmaid,outfit — nurathiah84 @ 3:00 PM

Terfikir tentang bridesmaid accessories. Either to let them to hold a pomander flower balls atau cuma a simple bridesmaid bouquet. Itu pon kalau ade budget lebih. Hehehe.


Image source: Google

Image source: Google


Image source: Syahrin Aziz

 

Superbly done! December 26, 2009

Filed under: engagement,outfit — nurathiah84 @ 10:20 AM

I must agree with other bloggers who did review her work on wedding outfit and such. And I must say, after several bloghopping from one designer to another, I must admit that Im hooked on her. With reasonable price she offers, great design, good reputation, and Ive finally made up my mind that Im going to make my ‘E’ dress with her soon. Lets feast ur eyes with her gorgeously dresses made for her clients. Superb, i must say. =)


Persoalannya, who is she? She is Unaisah Azlan, fashion designer yang semakin meningkat naik. =)

All pictures were credit to: Unaisah Azlan’s blog.

 

Mahu design yang macam mana? December 15, 2009

Filed under: engagement,ideas,outfit — nurathiah84 @ 4:16 PM
In searching of ideas on E-day outfit. In love with these two Malaysian designers, Rizman Ruzaini and Zery Zamry. Owh, how i berangan nak pakai baju Rizman Ruzaini. Berangan ajela mampu. Hihi.

1) Tak pernah lagi nampak orang pakai kurung pendek macam ni time bertunang. Hmm, saya pon tak berani. Hihi. Tapi saya suka bahagian bawah baju itu. Comel. Ala, apa sahaja di badan model memang nampak menarik.

2) Suka. Modern sedikit. Mungkin kah bakal mak mertua bakal terkejut dengan design begini? Ngee. Harusla ditambah lengan bia tampak manis. Sekali lagi saya suka bahagian bawah baju dan kain itu. Lace patches dan detailing die menjadi. Owh, menarik.

3) Seperti yang (1), i tak berani nak pakai pendek macam ni di majlis pertunangan. Tapi, bahagian bawah baju dan kaki kain menjadi idaman. Mungkin boleh tunjuk dekat tukang jahit suruh buat macam ni. Hihi. Berjaya kah?. Tapi, untuk design sebegini, thai silk or seangkatan dengannya je sesuai. Chiffon tak mungkin sesuai untuk design kelepet2 sebegini. Umm.
4) Mini kurung/ kurung moden. Menjadi top list saya. Kain kembang fabric chiffon menjadi idaman. Untuk top, cari chiffon and do lace patches maybe. And other detailing. Ok, da dapat idea sikit-sikit.
5) Saya mahu begini di hari tunang saya. Ala-ala jubah. Dan fabric chiffon itu flowy aje nampak.. Soft pink menjadi pilihan, nampak lembut aje perempuan. Tapi, puffy sleeve itu mahu saja buat I nampak sedikiy berisi. Sukala baju ala jubah ni.

Dan lagi contoh baju ala jubah. Kalau topnya tak labuh sampai ke kaki pon manis jugak nampak. =)

6) Ada touch seperti kurung pahang. Suke design begini. Bolehla menyorokkan pehe saya yang sedikit besar ni. Hihi. Perlu tambah sedikit detailing di bahagian dada dan lengan baju. Barula nampak baju tunang. Dan fabric chiffon masih menjadi keutamaan saya. =)

7) Love the detailing of her baju. Sedikit sahaja tapi menawan. Less is more orang kata. Cuff tuh tgh in yer sekarang. Dan kain selisih depan nampak sopan dan manis. Tapi, takut sempit pulak nak bersimpuh. Macam mana? =) Lace patches di bahagian dada dan cuff sumber inspirasi untuk baju tunang saya nanti.

Nak design baju pon pening. Belom lagi nak cari kain. Adoi.

Images credit to: Rizman Ruzaini dan Zery Zamry

 

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.